Sribi Switi (4+); iedereen heeft dromen

Sribi Switi (4+); iedereen heeft dromen

Recensie en foto’s: Mieke van der Raay

Afgelopen zondagmiddag 16 oktober was de première van Sribi Switi van lloyds company in het Rotterdam Theater.

In Sribi Switi, Surinaams voor slaap lekker, nemen twee hiphopdansers en een beatboxer je mee op een nachtelijke reis naar het land van verbeelding. Een aangename wereld waarin niets is wat het lijkt en waar je dromen werkelijkheid worden. Kleuren, geluid en personages die je alleen in dromeland tegenkomt, veranderen in hetzelfde ritme als de seizoenen. Ze komen tot leven in deze fantasiewereld waarin alles lijkt te zweven.

Het is een speelse voorstelling met een leuk verhaal en geïnspireerd op zowel bekende Surinaamse als Nederlandse kinderverhalen en -liedjes. De voorstelling is heel herkenbaar voor kinderen. Mier en Spin zijn twee hele dikke vrienden en doen alles samen en wat blijkt; ze hebben zelfs dezelfde dromen! Ze houden beiden van avonturen en die beleven ze zeker wel. In deze voorstelling gaan ze op zoek naar de grote grijze kruisspin en daarvoor reizen ze helemaal naar de Amazone en Egypte. De speciale effecten worden via twee wegen gecreëerd. Op grote LED schermen zien we prachtige foto’s van de desbetreffende plaatsen en de geluidseffecten worden gemaakt door beatboxer Ruud van Schaik. Daarmee zijn de effecten heel bijzonder. Ruuds timing is fenomenaal. Je zit verwonderd te luisteren en te kijken naar een mooi stukje theater, waarin beatbox, performance, zang en dans moeiteloos in elkaar over gaan. Gerson, in de rol van de spin, zingt zo loep zuiver. Nooit eerder heb ik het nummer ‘in de maneschijn’ zo mooi en ritmisch horen zingen. Ik had kippenvel zo prachtig klonk het. Neha speelt de Mier. Zij blonk uit in diverse dansstijlen en excelleerde in hiphop. Al leek ze soms ook over het podium te zweven, zo licht als een veertje. Het decor was in tweeën gedeeld, de ene kant woont de Mier en de andere kant de Spin. Mier had een bureau en veel kleding en Spin een dubbel bed en een wonderkist.

De voorstelling duurt maar 45 minuten en deze volledige tijd zit je gebiologeerd te kijken en te luisteren. Ook de kleine kinderen in de zaal waren muisstil aan het kijken. Soms met een beetje spanning, maar duidelijk genietend van de voorstelling.

Concept/choreografie: Lloyd Marengo
Performance/zang: Gerson Bouman
Performance: Neha Akhtar
Live muziek, zang, beatbox: Ruud van Schaik
Muziek: Stijn van Strien
Spoken word: Burnice Hiwat
Decor, kostuums: Jorrien Schoneveld
Licht: Paul van Laak
Video: Jasper Spobeck
Techniek: Quintus Visser
Dramaturgische begeleiding: Bart Deuss, Renee Trijselaar
Assistent choreografie: Sheree Lenting
Met dank aan: Nabil Ouelhadj

Sribi Switi komt tot stand met steun van Gemeente Rotterdam, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Elise Mathilde Fonds, Janivo Stichting, Erasmusstichting, Stichting van Wijngaarden Boot, Van Leeuwen Van Lignac Stichting 

Meer informatie: https://www.lloydscompany.n

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.