SPRING presenteert Dries Verhoevens U bevindt zich hier

SPRING presenteert Dries Verhoevens U bevindt zich hier

  • Nog altijd actuele voorstelling over onze tijd samen in isolatie, na 13 jaar terug in Utrecht
  • Te zien van 8-18 juli in Werkspoorkathedraal, Utrecht
  • Kaartverkoop start donderdag 11 juni 10.00 uur via springutrecht.nl

SPRING Performing Arts Festival presenteert volgende maand de herneming van de succesvolle voorstelling U bevindt zich hier van Dries Verhoeven in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. In een grote installatie die doet denken aan een hotel, krijgen bezoekers hun eigen slaapkamer. Daar zijn ze alleen en anoniem. Totdat ze via een spiegelplafond zicht krijgen op de mensen aan de andere kant van de muur. Na maanden van zelf-isolatie benadrukt de verzameling kamers nóg sterker onze behoefte aan contact.

Rainer Hofmann, artistiek directeur SPRING: “Nu het theater weer langzaam opstart, zijn we erg blij dat we weer een fysieke voorstelling kunnen presenteren. De voorstelling van Dries Verhoeven over eenzaamheid en contact lijkt gemaakt voor deze tijd en is urgenter dan ooit.”

U bevindt zich hier betekende in 2007 Dries Verhoevens doorbraak als theatermaker. Het werk beweegt zich tussen het private en het openbare domein; in de oorspronkelijke opzet functioneerde het werk als model voor de anonimiteit in grote steden, waar mensen simultaan een soms vergelijkbaar leven leiden. Door de huidige pandemie wordt het werk een reflectie op onze tijd van zelf-isolatie, op een tijd waarin de nabijheid van onbekenden als een bedreiging wordt gezien.  

Dries Verhoeven: “In onze huidige internet-werkelijkheid blijkt dat contact geen vereiste meer is om te kunnen leven: ons eten kunnen we online bestellen. Praten doen we via online platforms. De bioscoop is vervangen door Netflix. Zo zouden we in principe jarenlang van elkaar gescheiden naast elkaar kunnen leven. Maar wat doet het met de menselijke ziel, met onze mentale gesteldheid, wanneer we elkaar niet meer mogen vasthouden? De recente periode van ‘social distancing’ heeft dat onderscheid tussen digitaal en ‘vlees en bloed’ nog verder vergroot. Velen van ons hadden de afgelopen maanden maar met een paar mensen fysiek contact, maar probeerden via internet een alternatief te vinden voor die fysieke nabijheid tot anderen. Het onthulde de beperkingen van het internet als substituut voor het leven.”

U bevindt zich hier stond gepland te hernemen in SPRING Performing Arts Festival afgelopen mei, maar dat kon door COVID-19 niet doorgaan. Door intensieve samenwerking met Studio Dries Verhoeven en de organisatie van Theaterfestival Boulevard is het mogelijk dat SPRING deze voorstelling alsnog dit jaar kan presenteren van 8-18 juli in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. De voorstelling wordt gespeeld volgens het corona-protocol van branchevereniging NAPK. Na de speeldagen in Utrecht is U bevindt zich hier ook in het kader van de alternatieve zomerprogrammering van Boulevard te zien in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch van 6-16 augustus.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.