SPRING PERFORMING ARTS FESTIVAL 2024 VAN 23 MEI TOT EN MET 1 JUNI IN UTRECHT

SPRING PERFORMING ARTS FESTIVAL 2024 VAN 23 MEI TOT EN MET 1 JUNI IN UTRECHT

FOTO:©Bartek Warzecha

Eerste zeven podiumkunstenaars bekend

Op 23 mei gaat de twaalfde editie van SPRING Performing Arts Festival van start in Utrecht. Tien dagen lang zijn de theaters en straten van de stad het toneel voor theatermakers uit binnen- en buitenland. Het SPRING programma zit vol onverwachte artistieke perspectieven die zich verhouden tot de meest urgente zaken van het moment. In aanloop naar de start van de kaartverkoop op 4 april licht SPRING een tipje van de sluier op met de eerste zeven namen van makers die naar Utrecht afreizen.

  • OPENINGSWEEKEND: MARTA GÓRNICKA, METTE INGVARTSEN EN INGRID BERGER MYHRE

Drie sterke vrouwelijke makers, bekend bij het SPRING publiek, presenteren in het openingsweekend hun nieuwste werk.Marta Górnicka zorgt met MOTHERS – A SONG FOR WARTIME voor een ontroerende kick-off van het festival op donderdag 23 mei. De in Berlijn gevestigde Poolse regisseur brengt hiervoor een koor bij elkaar van Oekraïense, Belarussische en Poolse vrouwen: moeders en dochters. Een krachtige, muzikale performance is het resultaat, waarmee wordt gereflecteerd op hoe de Russische imperialistische agressie hun levens heeft beïnvloed. Deze voorstelling is later dit jaar ook te zien op grote internationale festivals als Zürcher Theater Spektakel en Festival d’Avignon.

De Berliner Zeitung schreef over deze voorstelling: “Deze avond is een koorvertelling vanuit de kracht van het individu, die vertelt over donker geweld en landt in heldere menselijkheid.”

Eerder op de avond presenteert Mette Ingvartsen de Nederlandse première van haar meest recente werk: in de solo Rush, gemaakt voor Manon Santkin, vriendin en haar vaste samenwerkingspartner, heractiveert Ingvartsen hoogtepunten uit eerdere werken. Samen zoeken ze naar nieuwe betekenissen en contexten, en reflecteren ze op twintig jaar optreden op podia over de wereld.

Later in het weekend is ook Spelling Spectacle van Ingrid Berger Myhre te zien. Tijdens SPRING 2023 moest die als één van de openingsvoorstellingen last minute worden geannuleerd wegens een geblesseerde danser. Nu is de dansvoorstelling alsnog te zien voor het Utrechtse publiek: drie dansers zoeken op innemende en grappige wijze naar de valkuilen in logica in onze verbale én non-verbale communicatie.

  1. DE STAD IN: INGRI FIKSDAL EN MILLA KOISTINEN

Ook in 2024 verwisselt SPRING graag de theaterzalen voor de straten van Utrecht. Twee projecten van Scandinavische choreografen zullen hun Nederlandse premières op het Lucas Bolwerk beleven, om de dagen daarna verder door de stad te reizen:

In het energieke en vrolijke The Syncopators van Ingri Fiksdal combineren vijf dansers verschillende jazzdans technieken met sciencefiction uit de popcultuur. Met hun interventie in de publieke ruimte trekken ze een poëtische verbinding tussen het koloniale verleden, de huidige klimaatcrisis en dystopische beelden bekend van speel- en tekenfilms.

De Finse choreograaf en performer Milla Koistinen komt terug naar SPRING met haar solo BREATHE, waarin ze met haar eigen beweging en opblaasbare objecten beelden van gemeenschappelijke bijeenkomsten en vieringen oproept, die een warme ruimte bieden voor gedeelde emoties.

  • LOKAAL TALENT: LEANDRO SOUZA EN AINHOA HERNÁNDEZ ESCUDERO

In het slotweekend van het festival kan het publiek met veel nieuw werk van in Nederland gevestigde makers kennismaken. Twee daarvan zijn DAS Graduate School alumni: jonge, getalenteerde internationale makers die Nederland hun thuis noemen. Met ondersteuning en op uitnodiging van SPRING hebben Leandro Souza (uit São Paulo, Brazilië) en Ainhoa Hernández Escudero (uit Madrid, Spanje) hun afstudeerwerken uitgewerkt tot volledige voorstellingen, die in wereldpremière gaan tijdens het festival.

De kaartverkoop van SPRING 2024 gaat van start op donderdag 4 april. Tickets via Springutrecht.nl 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.