Spring Awakening – Als je niet vies bent van seks

Spring Awakening is een voorstelling die geproduceerd is door NHTV Theater. Een Bredase studenten theater vereniging die al verschillende awards in de wacht sleepte, onder andere voor beste voorstelling en beste mannelijk en vrouwelijke hoofdrol. Deze productie is echter veel meer dan gewoon een voorstelling van een studenten vereniging. Op 27 mei ging ‘Spring Awakening’ in première in Podium Bloos

De voorstelling vertelt een verhaal over tieners in de jaren tachtig die hun seksualiteit aan het ontdekken zijn, dit in een tijd waarin daar een taboe op rust. Melchior Gabor (Jordy Marijnissen), een intelligente veelbelovende jongeman, begrijpt alle taboes niet. Hij wil dat jongens en meisjes samen met elkaar naar school kunnen gaan en genieten van de aanwezigheid van het andere geslacht. Vooral Melchior’s beste vriend Moritz (Ian van der Mijn) en het jonge meisje Wendla (Laura Thomas) voelen zich aangetrokken tot Melchior’s ideeën over liefde, maar dat veroorzaakt een oproer bij de volwassenen. Melchior raakt verzeild in een tweestrijd van zijn verlangens en gehoorzaam zijn, met als gevolg de onvoorziene consequenties die dat zal hebben op zijn medemens.

Er zaten ontroerende scènes in de voorstelling, vooral in de tweede akte waar met namen Jordy Marijnissen en Niels Elsinga menig publiek een traantje weg laten pinken. Het spel van de gehele cast is dan ook uitmuntend te noemen. Op het gebied van zang waren er echter wel een aantal die er duidelijk bovenuit staken, Jordy Marijnissen, Laura Thomas en Djarana Taihitu in de rol van Ilse. Wat de voorstelling ook bijzonder maakt is het feit dat spelers Laura Thomas en Robyn Pierson (Martha) tevens ook het stuk geregisseerd hebben.

Het toneelbeeld is vrij simpel, de band is goed zichtbaar aan de achterkant van het podium wat het podium drukker en voller doet ogen. De hoogte verschillen in het decor zorgen voor een mooie afwisseling in het beeld. In alle hoeken van het podium is een plekje gecreëerd waar spelers op de grond kunnen schrijven wat fungeerde als een uitlaatklep voor de onderdrukte emoties van de personages. Woorden als ‘KUT’, ‘Schaamlippen’, ‘Intiem’, en ‘Hoer’ waren leesbaar.

Een indrukwekkende voorstelling die je aan het denken zet en ook dankbaar laat zijn dat de maatschappij dusdanig ontwikkeld is en bepaalde taboes zijn doorbroken. Er valt voor de huidige maatschappij natuurlijk ook nog veel te halen, maar ben jij diegene die zijn hoofd boven het maaiveld uit steekt?

Vanavond is de voorstelling voor de laatste keer te zien om 20:00 uur in Podium Bloos, kijk voor meer informatie op www.nhtvtheater.nl

hart heelhart heelhart heelhart heel

This Post Has One Comment

  1. Pingback: I have been noticed | nielstheatre

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.