SPRING 2019: een zeer geslaagde editie

SPRING 2019: een zeer geslaagde editie

21.000 bezoekers voor de zevende editie van SPRING

De zevende editie van SPRING Performing Arts Festival ging over het spanningsveld tussen technologie en menselijkheid. Kunstenaars Boris Charmatz en Jeroen van Loon brachten een ode aan de vergankelijkheid in deze tijd waarin alles digitaal bewaard blijft. Charmatz’ 10000 gestures toonde het menselijk lichaam als database van 10.000 unieke bewegingen. Van Loon gelooft dat de toekomst van het internet vergankelijkheid is en visualiseerde dit met zijn tien dagen durende performance Ephemeral Data op de Neude. Performers werkten daar aan een grote zandmandala van het glasvezelnetwerk van Utrecht die na tien dagen volledig werd uitgewist. Er is van dit werk niets gedocumenteerd, enkel het publiek dat fysiek aanwezig was kan zich het werk herinneren. De invloed van technologie op het menselijk lichaam werd onderzocht door Stefan Kaegi van Rimini Protokoll en Kris Verdonck & ICK. In Kaegi’s Uncanny Valley vroeg een robot, naar exacte kopie van de Duitse Schrijver Thomas Melle, zich af wat er gebeurt als een mens wordt gekopieerd. In SOMETHING (out of nothing) van Kris Verdonck & ICK zochten dansers een plek in een duistere wereld die sterk wordt gestuurd door de dominantie van technologie.

SPRING 2019 trok 21.000 bezoekers. In totaal presenteerde het festival 20 producties met 73 voorstellingen, waarvan 14 Nederlandse premières en 3 wereldpremières.

SPRING 2019 bracht stemmen vanuit de hele wereld naar Utrecht. In het strijdbare Transfrontalier volgden publiek en toeschouwers de Kameroense kunstenaar Zora Snake in het parcours van de vluchteling door het centrum van Utrecht. De spectaculaire openingsvoorstelling Attractor van de Australische dansgezelschappen Dancenorth en Lucy Guerin Inc en Indonesisch muzikaal duo Senyawa zorgde voor een collectieve trance. Deze ode aan de kracht van muziek en dans werd juichend ontvangen door het publiek. De Vlaamse theatermakers Silke Huysmans & Hannes Dereere deelden via hun smartphones het tragische verhaal van het door mijnbouw uitgeputte eiland Nauru met het theaterpubliek.

Eén van de publieksfavorieten van SPRING 2019 was de bondage performance BUNNY. Luke George & Daniel Kok creëerden een intieme sfeer waarin ze de grenzen van collectieve verantwoordelijkheid onderzochten en ze het volledige vertrouwen van het publiek kregen. Naomi Velissariou speelde in een productie van Theater Utrecht het tweede deel van haar PERMANENT DESTRUCTION-trilogie. Een radicaal theatraal concert dat enthousiast werd ontvangen door pers en publiek. Het verbluffende All Around, een duet van choreograaf Mette Ingvartsen en drummer Will Guthrie, was een bijzondere afsluiting van het festival. 

SPRING in Autumn 2019
In samenwerking met Stadsschouwburg Utrecht presenteert SPRING van 31 oktober t/m 2 november de derde editie van SPRING in Autumn. Op het programma staan zes radicale, internationale hedendaagse producties. Dries Verhoeven toont Happiness, een installatie waarin een humanoid vertelt over kunstmatig geluk. De Zuid-Koreaanse theatermaker en componist Jaha Koo en zijn praatgrage rijstkokers nemen ons in Cuckoo via bitterzoete en humorvolle dialogen mee door 20 jaar Koreaanse geschiedenis. Choreograaf Omar Rajeh uit Beiroet brengt met #minaret een verpletterend pleidooi voor de verwoeste steden, hun inwoners, cultuur, geschiedenis, waarde en toekomst. In Ghost Writer and the Broken Hand Break van Miet Warlop raakt de toeschouwer door minimale veranderingen in één overweldigend beeld in trance. De Franse regisseur en beeldend kunstenaar Philippe Quesne neemt het eigenaardige gedrag van de mens onder de loep in Crash Park – La vie d’une île. Het Keniaanse Jitta Collective werkt samen met de Keulse choreografe Stephanie Thiersch voor het surrealistische en rauwe fashionconcert Chombotrope.

De kaartverkoop voor SPRING in Autumn is gestart via www.stadsschouwburg-utrecht.nl.

FOTO: opening Attractor © Anna van Kooij

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.