Spinifex presenteert SPINIFEX SINGS op 25 maart 2022 in Bimhuis

Spinifex presenteert SPINIFEX SINGS op 25 maart 2022 in Bimhuis

In 2022 laat Spinifex het achterste van haar tong zien: SPINIFEX SINGS, met zangeres Priya Purushothaman uit Mumbai en de IJslandse vocaliste Björk Nielsdottir.
Met de voor Spinifex kenmerkende benadering, vrije jazz gecombineerd met super strak uitgevoerde composities, begeeft het ensemble zich op het terrein van de vocale muziek — puntige liedjes, lyriek, oerschreeuw. In 2022 zal Spinifex met dit nieuwe project in Nederland, België en Portugal optreden.

(speeldata en programma onderin dit bericht).

Priya Purushothaman en Björk Nielsdottir behoren beiden tot de meest veelbelovende stemmen van hun generatie; Priya op gebied van Hindustani Music (Noord-Indiaase klassieke muziek), en Björk op gebied van hedendaags-gecomponeerde muziek, klassieke muziek en geïmproviseerde muziek.
Spinifex is al jaren ‘een van de meest verrassende bands in het Nederlandse jazzlandschap’ (Ben Taffijn, Draai om je oren), bracht 7 cd’s uit en toerde door heel Europa, Turkije, Rusland en India.

Spinifex Sings het is niet de allereerste keer dat Spinifex met vocalisten werkt: in 2014 maakte Spinifex het programma Bollycore met Priya Purushothaman. Maar Spinifex Sings is het eerste avondvullende programma waarin het ensemble met gezongen of gesproken tekst werkt. Daarbij duikt Spinifex in fenomenen zoals song en lyrics, deconstrueert en reconstrueert ze, zet ze in onverwachte context … het ensemble zal er ongetwijfeld haar voordeel mee doen op de typische Spinifex manier die zich niets aantrekt van de scheidslijnen tussen muziekgenres. De gebruikte teksten zijn deels in het IJslands, geschreven door vocaliste Björk Níelsdóttir.  Priya Purushothamanverzameldezowel eeuwenoude als ook hedendaagse gedichten, deels in het Tamil en deels in de Engelse vertaling. Een voorbeeld zijn de gedichten van de Indiase auteur Perumal Murugan, die kritisch over sociale kwesties schreef en daardoor het doelwit werd van conservatieve activisten.

Ambitious yet unpretentious, tight, catchy, but also fearlessly exploratory and experimental.” Dave Foxall (Jazz Journal, UK)

“Fun. Effective. Collaborative … Punk exuberance is doused by Necrophagist-level precision.” Andrey Henkin, The New York City Jazz Record

“Spinifexcomposities zijn vernuftige constructies die gekneed worden als klei, alleen is dat in hun geval C-4 … alleszins een spetterend slot voor de meest indrukwekkende festivaldag [Moers Festival] die we in lange tijd beleefden.” Guy Peters, enola.be

Speeldata:

25 Maart 2022, Bimhuis, Amsterdam

26 Maart 2022, Lokerse Jazzclub, Lokeren (BE)

27 Maart 2022, O.666, Oostende (BE)

22 Juli 2022, SMUP, Paredes (PT)

23 Juli 2022, Festival Que Jazz É Este?, Viseu (PT)

03 December 2022, Plusetage, Baarle-Nassau

voorlopige lijst –> updates: https://www.spinifexmusic.nl/agenda/

Line-up:
Priya Purushothaman, Björk Níelsdóttir- stem
Tobias Klein – altsaxofoon
Bart Maris – trompet
John Dikeman – tenorsaxofoon
Jasper Stadhouders – gitaar
Gonçalo Almeida – basgitaar
Philipp Moser – drums

Recent album

Spinifex Beats The Plague ( nov 2021) Audio teaser: https://youtu.be/yubLu-S_5tk

Youtubes

Spinifex Sextet (nov 2021) Live at Belgrade Jazz Festival:https://youtu.be/HFeffxUuQ8A

Spinifex Soufifex (2019), Bimhuis: https://youtu.be/r0UbfM6HzV4

Spinifex Sings wordt georganiseerd door Tobias Klein (artistieke en zakelijke leiding), onder de hoede van Stichting Karnatic Lab.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.