South African Road Trip: ROOTS! Verloochen je afkomst niet

South African Road Trip: ROOTS! Verloochen je afkomst niet

Recensie en top foto: Mieke van der Raay
Andere foto’s: ©Raymond van Olphen

In de Leidse Schouwburg was 31 oktober de première van South African Road Trip: ROOTS! Na het succes op Londen West End komt South African Road Trip met een gloednieuwe voorstelling: ROOTS!

South African Road Trip kent zijn oorsprong in Khayelitsha, een township in Kaapstad, Zuid-Afrika. Dat was de plek waar producent Inge Bos in 2008 stuitte op een straatoptreden van het Khayelitsha United Mambazo Choir. “Ik was direct verkocht door het talent van deze artiesten.” – Inge Bos

Roots! neemt je mee op een unieke en authentieke reis door Zuid-Afrika en laat je onderdompelen in de rijke tradities van de prachtige Xhosa cultuur. Veertien musici en dansers uit Kaapstad performen vol passie en energie én vertellen persoonlijke, soms schrijnende verhalen. Ze vertellen over de plek waar ze opgroeiden, waar ze voor het eerst muziek hoorden, wie ze stimuleerde de artiest te worden die ze nu zijn en welke Zuid-Afrikaanse tradities voor hen van grote betekenis zijn geweest. Het is een kleurrijke voorstelling vol muzikale herinneringen die recht uit het hart komen.

Ze spelen op authentieke instrumenten die tot de verbeelding spreken. Op de achtergrond zie je twee grote schermen, waar de spelers op te zien zijn. Zij vertellen  hun persoonlijke verhalen. Tijdens de prachtige nummers, waarvan de meeste in het Xhosa gezongen zijn, zie je beelden van Kaapstad Zuid Afrika. Er komen ook enkele bekende nummers voorbij, zoals The lion sleeps tonight, Pata pata van Miriam Makeba’s, Here Comes the Sun van The Beatles en het nummer Fast car van Tracy Chapman. Deze nummers worden dan wel op geheel originele eigen wijze gezongen.

De dansers en danseressen stralen in prachtige traditionele kleding. Enkele malen verkleden ze zich, elke keer is het weer een prachtig plaatje. Op één keer na dan, dan komen de acht mannelijke zangers op in blauwe overalls, met witte Dunlop laarzen. Deze mannen zingen meerstemmig a capella, wat gewoon fenomenaal klinkt. De combinatie van de hoge en lage stemmen passen perfect bij elkaar. De drie zangeressen zorgen voor de woman power in de voorstelling, ze zijn niet alleen mooi om te zien, maar kunnen prachtig zingen en bespelen ook nog meerdere muziekinstrumenten.

De energie spat van het podium af. Je kunt af en toe niet stil zitten, je wil mee dansen. Je mag bij een nummer meezingen. Ik heb ook af en toe met een brok in de keel gezeten, door hun verhalen over onderdrukking en apartheid.

Ook al versta je hun taal niet, je begrijpt het toch door de manier hoe ze zingen. Houd je van diversiteit in culturen, dan moet je echt deze unieke voorstelling gaan zien.

Het succes van South African Road Trip kent geen grenzen. Ze hebben alle Good Hope voor de toekomst. Eén ding is zeker: het einde is nog lang niet in zicht!

Voor meer informatie:https://www.southafricanroadtrip.nl

Producent: Inge Bos

Regie: Albert Klein Kranenburg
Met: Het Khayelitsha United Mambazo Choir, Lungiswa Plaatjies, Xoliswa Tom, Ntuthu Nyiki, Nceba Gongxeka, Sabu Jiyana en Mkokeli Moses (Kim) Masala
Toneelbeeld: Catharina Scholten
Kostuumontwerp: Dorien de Jonge
Geluidsontwerp: Jouke Seisveld
Lichtontwerp: Bart van den Heuvel
Dramaturgie: Adriënne Wurpel
Choreografie: Silumko Koyana
Documentaires en camera: Stefan Hunter
Met dank aan Nomapostile Nyiki, Leoni Jansen, Mariël Beemster, Yvonne Muhwati, Thunga, Pumla Hashe, Carin Eilers, Lior Gal, Roeltje van de Sande Bakhuyzen

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.