Sounds Like Juggling presenteert WARBOEL in 2024-2025: première op 7 september bij Gaudeamus in Utrecht

Sounds Like Juggling presenteert WARBOEL in 2024-2025: première op 7 september bij Gaudeamus in Utrecht

FOTO:©Arjan Bos

Sounds Like Juggling presenteert de nieuwe voorstelling WARBOEL op festivals en theaters in heel Nederland. Aankomende try-outs zijn op festival Bolstjurrich (29 juni Bolsward), Nieuwe Noten Amsterdam (30 juni Plein Theater Amsterdam) en FestiValderAa (6 en 7 juli Schipborg). De première is bij festival en coproducent Gaudeamus (7 september Utrecht). WARBOEL speelt daarna tot en met de zomer van 2025 op festivals. Vanaf december wordt in theaters een double bill gespeeld met de eerste voorstelling van Sounds Like juggling.

OVER SOUNDS LIKE JUGGLING:

Het gezelschap Sounds Like Juggling is opgericht door jongleur Guido van Hout (Groningen) en componist Arthur Wagenaar (Culemborg). Dankzij zelfgebouwde instrumenten wordt jongleren muziek, en maak je muziek dóór te jongleren. Met verrassende jongleergrooves en poëtische beelden ontstaat een heel nieuw genre, uniek in Nederland.

Hun eerste en gelijknamige jongleerconcert waarin muziek en jongleren versmolten, tourde sinds 2020. PUINBAL was de tweede voorstelling en WARBOEL is de nieuwste voorstelling van Sounds Like Juggling. Over eerder werk schreef de pers: “Alles knettert, zoemt, tikt, bonkt, botst, valt en vliegt” (AD), “Op zoek naar de grenzen van muziektheater en circus” (Theaterkrant) en “Vindingrijk Sounds Like Juggling imponeert” (Circusweb).

De nieuwe voorstelling is een primeur: voor het eerst wordt er ook met zang gewerkt en kunnen de jongleerballen dankzij zelfgeschreven software ook melodieën en baslijnen spelen. Naast de eerdere unieke percussie komt er nu een hele dimensie bij.

OVER WARBOEL:

WARBOEL is een wervelende voorstelling van ±35 minuten: verrassende jongleerritmes, muziek en zang komen samen en ook het publiek mag meedoen in deze crazy ontmoeting. Regie is in handen van Vincent de Rooij (een ster van het buitentheater, bekend van oa. Dogtroep en BOT).

We gooien een web van beats en stemmen, raken in de knoop met een rode draad, smijten met 150 tennisballen, vieren een zielige verjaardag en proberen contact te leggen met ‘de ander’. Maar ‘de ander’ – ben je dat niet zelf?

Wat WARBOEL uniek maakt zijn de innovatieve instrumenten. Guido van Hout: “Neem bijvoorbeeld de Draadbal, een jongleerinstrument dat letterlijke verbindingen legt tussen spelers en toeschouwers door een draad achter te laten bij elke worp.” Arthur Wagenaar: “Met de Oddball, een bal vol sensoren, ontstaan er baslijnen, melodieën en soundscapes door te jongleren. En dan hebben we de Micbal, waarmee stemmen uit het publiek live worden

opgenomen, en verweven in een muzikaal tapijt van verhalen.” Ook als publiek zit je niet stil: je gooit ballen naar elkaar en naar de spelers, wordt door jongleren gedirigeerd en verleid om mee te doen, en je open te stellen voor elkaar. Op ritmische wijze verbind je onverwachte woorden tot zinnen, met draden vervlochten, waardoor een samenspel van jongleren, muziek en betekenis ontstaat. Stap in de wereld van WARBOEL en laat je meevoeren door de ontmoeting tussen jongleerritmes en zang, tussen spelers en publiek. WARBOEL kan niet zonder jou!

Workshop Sounds Like Juggling op zondag 30 juni 2024 in Pleintheater

Voorafgaand aan deze tryout van WARBOEL is er een workshop met de artistiek leiders van Sounds Like Juggling. Hierin leer je als publiek zelf hoe je kan gooien met geluid en beats kan jongleren. Arthur Wagenaar en Guido van Hout gaan samen met het publiek aan de slag met speciale shakerballen (die ook in de voorstelling gebruikt worden) en met bodypercussie.

De workshop duurt ongeveer 30 minuten, is inbegrepen bij het kaartje, en is geschikt voor iedereen!

SPEELLIJST: (meer optredens worden in de loop van het seizoen toegevoegd, zie voor de actuele speellijst de website op soundslikejuggling.nl)

29 juni 2024   13:45, 15:00, 16:15                 Bolstjurrich, Bolsward (tryout)
30 juni 2024   15:00                                      Pleintheater, Amsterdam (Nieuwe Noten serie)   
6  juli 2024    13:00, 14:30, 16:00                  FestiValderAa, Schipborg (onderdeel van speciale theaterroute)
7  juli 2024    10:30, 12:00, 13:30                  FestiValderAa, Schiporg (onderdeel van speciale theaterroute)
7 sept. 2024    3x ntb.                                 PREMIERE Gaudeamus, Utrecht
8 sept. 2024     3x ntb.                                   Kopje Cultuur, Steenwijk (o.v.b.)
6 dec. 2024                                                    CC Amstel, Amsterdam
22 dec. 2024                                                  PLT, Heerlen
25 jan. 2025                                                   Parktheater, Hoorn
20-23 feb. 2025                                             De Verbeelding, Purmerend
28 feb. 2025                                                   CC Westrand, Dilbeek (België) tot en met sept. 2025                                     vervolg tournee

CREDITS:

instrumentontwerp, compositie en jonglerografie – Sounds Like Juggling (Arthur Wagenaar en Guido van Hout)
spel – Arthur Wagenaar, Guido van Hout (jongleren), Linde Schinkel
 (zang)
regie – Vincent de Rooij 
decor en licht – André Pronk
stagair decor – Phan Kai
kostuums – Shanel Beumer
techniek – Check One Two (Gijs Oomkes)
PR – Daniël Doornkamp, Marjolein van Ruiten
Fotografie – Arjan Bos
productieleiding – Marloes van der  Meulen
zakelijk leiding – Caecilia van Stigt

boekingen (theaters) – Kas van Baasbank

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.