Soof; alle ingrediënten voor een leuke musical zijn aanwezig

Tekst: Jessica Uijttewaal

Op maandag 24 september heeft de cast van Soof intrek genomen in de welbekende keuken en de KookSoof en zijn de repetities voor deze musical begonnen. Soof is al bekend van de gelijknamige films en televisieserie, deze theatervoorstelling is gebaseerd op de eerste film. Hierin maken we kennis met Soof, haar man Kasper en hun gezin en, niet te vergeten, haar moeder. In de voorstelling zien we Maike Boerdam als Soof, Noël van Santen als Kasper en Julia Nauta als de puberdochter. De moeder van Soof is een rol van Juul Vrijdag, één dag in de week zal Ottolien Bieschoten de rol voor haar rekening nemen. Ook Winston Post, Milan van Weelden, Mehrnoush Rahmani, Tirza de Boer, Suzanne Heijdra en Folkert van Diggelen zullen in de keuken van Soof aanschuiven.
Jos Thie, de regisseur, noemt de Soof-film heel geslaagd en een sterke film die goed is uitgewerkt, waardoor het ook geschikt is om in het theater te brengen. Roos Schlikker en Erris van Ginkel hadden hierin de taak om het filmscript te bewerken naar een theaterscript, waar toch net wat andere zaken bij komen kijken. Waar, volgens Thie, de film de randjes opzoekt binnen de mogelijkheden van film, wil hij dit ook doen in de voorstelling, niet alleen in het verhaal, maar ook met het decor. Een deel van het publiek zal op het toneel plaatsnemen, om de keuken van Soof heen. Deze keuken zal ook draaien en niet te vergeten, er zal ook daadwerkelijk in gekookt worden. Het publiek wordt niet alleen getrakteerd op een leuke musical, maar ook op lekkere hapjes. Naast het publiek zijn ook de musici op het toneel te vinden. De muziek is geschreven door Peter Slager (Bløf) en Ed Struijlaart, die in hun dagelijkse werk niet direct muziek voor musicals schrijven. Eerder werkte producente Ulrike Bürger-Bruijs (Cook a Dream) al samen met Ilse de Lange bij de voorstelling “De Tweeling” en nu dus met deze muzikale mannen. Er is dan ook bewust gekozen om hedendaagse popmuziek te gebruiken in de voorstelling en zo de popmuziek- en de musicalwereld samen te laten komen.

In de film Soof is er voor een aantal bekende Nederlanders een cameo weggelegd. Een cameo is een kleine rol, waarin een bekend persoon zichzelf speelt. In de film waren bijvoorbeeld Joop Braakhekke, Sylvia Witteman, Wilma Nanninga en Femke Halsema te zien. Dit gegeven wilden de makers ook terug laten komen in de theatervoorstelling. Er is in dit geval zit er dus een duidelijke gedachte achter het mee laten doen van bekende Nederlanders en is er echt goed over nagedacht hoe zij in het verhaal zouden passen. In het theater zal dat gebeuren in de verhaallijn, waarin Kasper een leuke vrouw tegenkomt en met haar gaat sporten. In dit geval zijn dat dan ook bekende sportsters.
Op de UITmarkt zagen we bij het optreden van de cast bij de musicalsingalong al Leontien van Moorsel ten tonele verschijnen en zij zal samen met collega-sporters de rol delen. De meeste dames zijn niet meer actief als topsporter, waardoor er nu ook tijd is voor deze uitdaging. Naast wielrenster Leontien van Moorsel zien we; (beach)volleybalster Manon Flier, snowboardster Nicolien Sauerbreij, voetbalsters Anouk Hoogendijk en Dominique Bloodworth en schaatster Annette Gerritsen. Zij zullen spelen in steden waar ze een band mee hebben, bijvoorbeeld via hun sport of omdat ze er wonen of vandaan komen. Zo speel Annette Gerritsen in Groningen, daar waar zij haar eerste nationale titel behaalde. Verder speelt zij een aantal voorstellingen in Rotterdam en Amsterdam. Manon Flier is te bewonderen in haar woonplaats Zwolle, in Enschede, Doetinchem en in Den Haag, in laatstgenoemde plaats woonde zij, toen zij actief was in het beachvolleybal. Anouk Hoogendijk is te zien in de voorstellingen in Amersfoort en in een deel van de voorstellingen in Amsterdam, waar zij jaren bij Ajax voetbalde. In Amsterdam zal ook Nicolien Suauerbreij een aantal voorstellingen spelen. De andere voetbalster Dominique Bloodworth komt uit Limburg en zal dan ook de voorstellingen in Heerlen voor haar rekening nemen. Ook Leontien van Moorsel speelt daar een aantal voorstellingen, net als in Rotterdam, haar woonplaats. Daarnaast is zij te zien in Almere, Den Helder, Breda, Oss en sluit zij de tour af in Leeuwarden.

Het idee achter de voorstelling klinkt goed, dat gegeven gecombineerd met een goede cast, voorspelt dat Soof een prima voorstelling gaat worden in de lijn, zoals we Soof kennen. Alle ingrediënten voor een leuke musical zijn aanwezig, aan de cast en creatives nu de taak om het recept uit te werken. Met het enthousiasme en de aanwezige ervaring en kennis zal dat vast gaan lukken. Voor meer informatie over de cast en de speeldata kunt u terecht op www.soofdemusical.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.