SNEUE GEVALLEN; Ode aan de gevoelige mens

SNEUE GEVALLEN; Ode aan de gevoelige mens

Recensie: Lambert van Balen

Afgelopen zondag 18 februari was de première van Sneue gevallen in Theater Sonnevanck in Enchede.

Deze voorstelling is bedoeld voor kinderen bewust te maken van prikkels verschillende prikkels. Maar voor volwassenen is de voorstelling ook meer dan de moeite waard! De speeltijd is ongeveer een uur. Vooraf kunnen de kinderen hun eigen “vriendje” knutselen. Het vriendje word gemaakt van steen en leuke versiering. Net zoals de vriend van Bram ook van steen is.

Bram komt nooit buiten, gaat nooit naar school en is erg gevoelig voor prikkels. Dit komt doordat zijn ouders hem erg probeerde veilig te stellen voor de gevaren zoals geluid en aanraking. Bram’s vader is ontwerper en probeert voor alles dingen te bedenken. Toen Bram nog klein was kreeg Bram een snoezelkamer. Deze kamer zou er voor zorgen dat Bram niet met de eventuele gevaren in aanraking zou komen. Uiteindelijk gaat/wil Bram op ontdekking. Zijn ouders vinden dat het tijd wordt voor verandering. In de snoezelkamer hangt een poster van Jan de Survival-Man: ‘De man die alles voor elkaar krijgen kan!’. De oma van Jan de Survival-Man woont bij Bram in de straat. Eén keer per jaar gaat Jan de Survival-Man naar zijn oma en dat is toevallig vandaag. Als Bram nu eens bij zijn idool op bezoek gaat? Misschien kan een ontmoeting hem helpen.

Bram wil zijn ouders niet teleurstellen. Hij zet zijn veiligheidshelm op en trekt zijn berenpak aan. Samen met zijn beste vriend Phil, een rots aan een touwtje, opent hij met trillende knieën de voordeur. Waarom hebben alle andere mensen nergens last van?

Sneue gevallen is voor kinderen van zes jaar en ouder en absurd, maar ook tegelijkertijd heel ontroerend, maar ook weer op sommige momenten heel komisch.

Theater Sonnevanck weet duidelijk hoe en wat jeugdtheater moet zijn, met drie fantastisch goede spelers, die precies weten hoe ze de aandacht van de kinderen moeten pakken, geholpen door geluids en beeld effecten.
Door deze geluidseffecten kunnen wij als publiek ervaren hoe Bram deze prikkels ervaart en hoe naar deze voor hem zouden kunnen zijn.
De voorstelling gaat ook in hoed de ouders zich voelen, of te beschermend of dan weer geïrriteerd en dan weer boos. Dat we allemaal maar mens zijn en moeten leren omgaan met veranderingen in het leven.

Een ode aan de gevoelige mens. Gevoelens, ze liggen overal op de loer…

Cast: Sophie Höppener ,Yara Alink en Freek den Hartogh
regie: Karlijn Kistemaker
Dramaturgie: Flora Verbrugge

FOTO: Lambert van Balen

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.