Sintervasie bij Sintgelok

Sintervasie bij Sintgelok

Recensie; Marielle Hoexum en Famke Adema

Op 12 november, de dag dat Sinterklaas aangekomen is in Nederland, ging de Friese voorstelling Sintgelok van Tryater in première in hun eigen theater in Leeuwarden. Sintgelok is een voorstelling van Karel Hermans. Hij startte in de coronaperiode een onderzoek naar de geschiedenis van Sinterklaas, de betekenis Sinterklaas en hoe deze is veranderd door de jaren heen.

De castleden worden aan het begin van de voorstelling aan je voorgesteld door Karel Hermans, die in de voorstelling de rol van verteller vervuld. Een van hen is Mathilde, de dame van kostuum, die zich als doel heeft gesteld om de eerste vrouwelijke hulpsinterklaas te worden. Gedurende de voorstelling leren we de cast beter kennen. Ze delen één van hun ervaringen met Sinterklaas, zowel leuk als minder leuk, die hun is bijgebleven. De feiten in de voorstelling worden op humoristische wijze gebracht door Leòn Ali Çifteci. Wist jij bijvoorbeeld dat Sinterklaas eigenlijk van Griekse afkomst is? Ook geeft hij de essentie van Sinterklaas mee over goed zijn voor anderen om je heen en ook het goede zien in anderen. De echte gedachte achter het sinterklaasfeest. Het spel is heel naturel, waardoor je soms vergeet dat het een voorstelling is.
Naast de spelers zijn er ook een aantal mannen. Hun verhaal is opgenomen en wordt verteld terwijl zij getransformeerd worden naar de hulpsinterklaas die zij jaren hebben gespeeld of nog steeds spelen. De verhalen zijn prachtig en de transformatie waar je naar zit te kijken geeft de kijker een magisch gevoel.
In de voorstelling is voldoende ruimte voor de sinterklaasliedjes die wij allemaal kennen. Het publiek zingt dan ook lekker mee en zwaait elke aangeklede Sinterklaas uit als hij de zaal weer verlaat. Er wordt ook een sinterklaaslied gezonden door Roan Veltman. Roan heeft een mooie stem en ziet er super uit als roze queen sinterklaas, alleen klinkt het erg hard door de microfoon en voegt het jammer genoeg niet echt iets toe aan de voorstelling.

De voorstelling zit boordevol humor en mooie verhalen. Heeft een lekkere mengelmoes van stukken in het Fries en Nederlands, ook voor deze import Fries goed te volgen. Het draagt het gevoel van de prachtige geschiedenis en de betekenis van Sinterklaas heel fijn over aan het publiek. Dus mocht jij ook maar een sprankje geloof in sinterklaas in je hart hebben en wil jij graag je schoen zetten, bezoek dan zeker deze voorstelling! Hij is nog te zien tot 3 december. Kijk voor meer informatie op: https://tryater.nl/programma/sintgelok/

Foto: Anna van Kooij.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.