Single Camping: Happy single of toch niet?

Single Camping: Happy single of toch niet?

Afgelopen donderdag, 7 maart, ging in het DeLaMar Theater de voorstelling Single Camping van Bos Theaterproducties in première. Twee dagen later zagen wij deze voorstelling in het uitverkocht Stadstheater van Zoetermeer. Single Camping wordt aangekondigd als zoetzure, muzikale komedie en dit is ook zeker het geval. De voorstelling draait om diverse unieke personages, ze zijn totaal verschillend, maar hebben één gemeenschappelijke factor, ze zijn “happy” single.

De camping wordt gerund door een fanatieke therapeute (Ilse Warringa) en haar ex- partner Johani (Rop Verheijen), een genderneutrale animatie-clown. De eerste gast is Franceska (Tjitske Reidinga) een vrouw die al zes jaar gescheiden is en nog steeds het verdriet van deze scheiding niet verwerkt heeft. Ze heeft geen oog meer voor haar dochter, ze weet alleen hoe ze moet zwelgen in haar eigen verdriet. De tweede gast waar we kennis mee maken is Sandy (Elise Schaap) een vrouw die niet echt veel geluk in de liefde heeft. Ze zit in de bijstand, doordat haar laatste vriend haar geslagen heeft en daardoor haar knie verbrijzeld heeft. Desondanks is ze heel optimistisch en ziet overal het goede van in. Dan is daar Menno (Peter Blok) die eigenlijk met zijn twee kinderen op de camping zou zijn, maar zijn ex-vrouw had op het laatste moment beslist dat de kinderen toch met haar mee moesten. Uiteraard heeft hij het daar heel moeilijk mee. Doordat hij de enige man is op de camping, zitten al snel alle vrouwen achter hem aan, of hij dit nu wil of niet. Tenslotte komt Nora, de dochter van Franceska, aan om de camping op stelten te zetten. We zien hier Elise Schaap in een dubbelrol.

Single Camping is pijnlijk herkenbaar, een tikkeltje absurd, uitvergroot en op sommige momenten hilarisch. De voorstelling zit vol grappige zinnen zoals:”Single zijn is geen flop, maar top” en “Omhels jezelf als single”. Mensen die gescheiden zijn, zijn geen gescheiden afval. De voorstelling moet het echt hebben van deze geniaal verzonnen zinnen. Voor veel mensen die single zijn, zullen veel dingen in de voorstelling heel herkenbaar zijn. Ze werden wel over de top uitvergroot en soms tot vervelens toe. Ook de karakters waren net iets over de top, wat op de meeste momenten heel goed uitpakte, maar op sommige momenten, was het net even teveel. De acteurs speelden hun karakters briljant. Ze wisten hun rollen echt tot in de perfectie te spelen en hadden duidelijk een klik met hun personage. Hun timing was subliem, soms best pittig, gezien de aanwezige snelverkledingen. Elise Schaap in haar dubbelrol was echt de hit van de voorstelling. Zij kon in enkele seconden veranderen in een totaal ander karakter, met soms grappige verwijzingen naar haar dubbelrol. Het decor was multi functioneel; drie heuvels met de tenten erop veranderde super snel in een paar bergen of, door een simpele draai, naar de toiletten van de camping.

De humor in deze voorstelling is van cruciaal belang, daar draait deze voorstelling op. Humor is uiteraard niet voor iedereen hetzelfde. Dit merkte je ook in de zaal, op sommige momenten lachten mensen, terwijl ik dat niet had, maar op andere momenten zat ik hard te lachen en de mensen om mij heen weer niet. Het is hoe je deze voorstelling persoonlijk vertaald naar je eigen leven, zo beleef je hem dan ook op je eigen manier.

De cast bestaat uit Tjitske Reidinga (Gooische Vrouwen, In de ban van Broadway), Peter Blok (Penoza, Geen Paniek!), Rop Verheijen (Familie Kruys, De Luizenmoeder), Elise Schaap (De TV Kantine, Familie Kruys) en Ilse Warringa (De Luizenmoeder, Welkom in de 80-jarige Oorlog). Single Camping wordt geproduceerd door Bos Theaterproducties (o.a. DE VERLEIDERS, Watskeburt?! – De Musical). Het concept van Single Camping is bedacht door: Marije Gubbels, Rop Verheijen en Ilse Warringa. Marije Gubbels (o.a. Theater Sonnevanck en tgBloodyMary) tekent voor tekst en regie.

Meer informatie: https://www.bostheaterproducties.nl/default.asp?keuze=producties&productie=330

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.