Simone Kleinsma geëerd met koninklijke onderscheiding voor hele oeuvre

Theatergrootheid benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Ontroerd en volkomen verrast stond zangeres en actrice Simone Kleinsma vanmiddag voor de uitverkochte zaal van het DeLaMar Theater waar zij een koninklijke onderscheiding kreeg opgespeld voor haar gehele oeuvre. In het theater vond een feestelijke voorstelling plaats ter gelegenheid van het eenjarig jubileum van de musical Was Getekend, Annie M.G. Schmidt, waarin Simone de titelrol speelt. Tijdens het slotapplaus verscheen burgemeester mevrouw De Zwart-Bloch van Blaricum op het toneel. Zij verraste Simone Kleinsma met een koninklijke onderscheiding en benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Voor de uitreiking van deze onderscheiding was geen passender plek denkbaar dan het door Simone zo geliefde DeLaMar Theater in Amsterdam.
 
Burgemeester De Zwart-Bloch: ‘Mevrouw Kleinsma is al veertig jaar van grote betekenis voor de Nederlandse toneel-, musical-, en televisiewereld. Zij weet met haar intense rolvertolking het publiek te raken. Er is veel waardering voor haar professionaliteit en de manier waarop zij jonge acteurs begeleidt. Ook zet mevrouw Kleinsma zich al jaren belangeloos in voor diverse goede doelen. Een Koninklijke onderscheiding is dan ook dik verdiend.’
 
Joop van den Ende: ‘Simone is een droom voor iedere theater- of televisieproducent. Zij is een unieke persoonlijkheid die zowel in het theater als op televisie, in zeer uiteenlopende rollen, bewondering weet af te dwingen. Ze eist veel van zichzelf maar weet ook een bijzondere band te scheppen met haar publiek. Zij raakt mensen en daarom is deze koninklijke onderscheiding haar van harte gegund.’
 
Simone Kleinsma
Theater
Simone Kleinsma staat al meer dan veertig jaar op het toneel. Ze studeerde aan de Kleinkunst Academie in Amsterdam, waar ze al op 19-jarige leeftijd de Pisuisse Prijs ontving, die wordt toegekend aan de meest veelbelovende eindexamenleerling. Ze begon haar carrière bij Gerard Cox in het cabaretprogramma Niemand Weet Dat Ik Repelsteeltje Heet, toen ook al geproduceerd door Joop van den Ende, en tussen 1980 en 1986 speelde ze in drie achtereenvolgende musicals van Jos Brink en Frank Sanders: Maskerade, Amerika, Amerika en Evenaar. Ze was twee seizoenen lang te zien in De André van Duin Revue. Daarna volgden hoofdrollen in musicals als Sweet Charity, Les Misérables, Funny Girl, Sweeney Todd, Joe-De Musical, Chicago, Fosse, MAMMA MIA!, Sunset Boulevard, Next to Normal, Sister Act en Moeder, Ik Wil Bij De Revue. Simone maakte haar toneeldebuut in One Flew Over the Cuckoo’s Nest en speelde Judy Garland in het toneelstuk Aan het einde van de regenboog. Simone maakte bovendien drie succesvolle soloprogramma’s, waarmee ze door het land reisde: Simone-Songs From The Heart, Simone’s Songbook en Simone!. Op dit moment speelt zij de hoofdrol in Was Getekend, Annie M.G. Schmidt.
 
Televisie en film
Op televisie speelde ze van 1997 tot 2006 de hoofdrol in Kees & Co, de succesvolle comedyserie waarvan onlangs bekend werd dat er een nieuw seizoen komt. Op het witte doek speelde ze rollen in de films Verliefd op Ibiza, Toscaanse Bruiloft en Dorst.
 
Recordings
Samen met Paul de Leeuw scoorde ze een Top 40-hit met het nummer ‘Zonder Jou’. Met Robert Long, Martine Bijl en Robert Paul had ze de hit ‘Vanmorgen vloog ze nog’ uit de musical Tsjechov. Simone bracht twee solo cd’s uit, ’n Deel Van Mij en Met Open Ogen. Ook bracht ze de CD/DVD Simone Kleinsma sings Doris Day uit. Van haar drie solovoorstellingen verschenen eveneens succesvolle CD’s.
 
Prijzen
Simone won in haar carrière diverse prijzen. Zo ontving ze vijf Musical Awards voor haar rollen in MAMMA MIA!, Sunset Boulevard, Moeder, Ik Wil Bij De Revue en recentelijk voor haar rol in Was Getekend, Annie M.G. Schmidt. Ook ontving ze een Musical Award voor haar theaterprogramma Simone – Songs From The Heart. In 1999 kreeg ze een Academy Award voor Beste Comedy Actrice voor haar rol in de tv-serie Kees & Co. Voor haar bijdrage aan de kleinkunst in Nederland kreeg Simone in 2001 de Gouden Harp en ze mocht in 2015 de Johan Kaart Prijs in ontvangst nemen. Ze werd dat jaar ook vereerd met de unieke zilveren sigarettenkoker die Louis Davids bij zijn 25-jarig artiestenjubileum had ontvangen. De koker met inscriptie ging vervolgens over op Heintje Davids, Max Tailleur, Willem Nijholt en Joop van den Ende die hem in handen van Simone gaf voor haar verdienstelijke carrière. Tijdens het Musical Awards Gala 2017 ontving ze bovendien de prestigieuze Musical Oeuvre Award.
 
Was Getekend, Annie M.G. Schmidt
Annie M.G. (Simone Kleinsma) blikt met haar zoon Flip (William Spaaij) terug op haar leven. Samen lopen ze op een unieke manier door de successen, liefdes, liedjes en verdriet(jes) in Annies leven. Bekende liedjes als ‘Margootje’, ‘Wat voor weer zou het zijn in Den Haag’ en ‘Vluchten kan niet meer’ en bekende karakters als Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Abeltje maken de voorstelling tot een feest van herkenning. Ook onder anderen Wim van den Driessche, Marjolijn Touw en Jeske van de Staak zijn te zien in de voorstelling die bekroond werd met vier Musical Awards, waaronder die voor Beste Musical. Meer informatie: www.anniemgdemusical.nl
 
Fotografie: Roy Beusker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.