SHAKESPEARE’S MACBETH TERUG OP DE PLANKEN

SHAKESPEARE’S MACBETH TERUG OP DE PLANKEN

FOTO:©Theater de Leeuw

Shakespeares meesterwerk Macbeth staat 15 t/m 18 februari in Arnhem op de planken. Dit tijdloze verhaal van ambitie, macht en lotsbestemming wordt opnieuw geïnterpreteerd in deze experimentele uitvoering van deze klassieker.

Initiatiefnemer en regisseur van deze voorstelling is Samantha Janssen. Haar werk in Arnhem omvat het ondersteunen en faciliteren van aanstormend talent, evenals het creëren van experimentele en verrassende producties die het publiek blijven boeien en inspireren. Als regisseur heeft ze meegewerkt aan de creatie van diverse producties in samenwerking met Theater de Leeuw, waaronder ‘Scrooge’ en ‘Enkelspoor’. Ze heeft ook de musical ‘Sweeney Todd’ geregisseerd, waarin ze haar visuele flair en artistieke aanpak kon tonen. Dit najaar zal ze de regie van de nieuwe productie Cabaret op zich nemen.

Janita Tögel, 4de jaars student van de opleiding B.A. Artist Educator in Dans ArtEZ Arnhem, choreografeert onder leiding van Gerard Baars de dans in de voorstelling.

In de choreografische onderdelen kan ik al mijn creativiteit kwijt.’ vertelt Janita. ‘Voor mij was bij het maakproces de intenties, gevoelens en acties van de personages in de scene de basis. Die aspecten gebruik ik om ze door middel van beelden, bewegingskwaliteiten en dans te beleven.’

Een van de gaafste onderdelen van deze nieuwe interpretatie van Macbeth vindt Janita de benadering van het stuk: ‘Zoals de fluïde keuzes voor de rolverdeling. Ook de vernieuwende aanpak van het verhaal geeft een diepere laag. Voor mij zijn er hiervoor veel meer lagen te ontdekken dan alleen de tekst van Shakespeare.’

Samen met muzikaal leider Jarno Scholten brengen zij de voorstelling naar een hoger niveau. Jarno is muzikaal leider, arrangeur en componist en heeft speciaal voor deze versie van Macbeth een aantal nummers geschreven die hij zal begeleiden op de accordeon. Naast originele nummers zal je verrast worden door herkenbare nummers die in unieke versies het verhaal van Macbeth zullen versterken.

De voorstelling vertelt het verhaal van Macbeth, een Schotse generaal. Hij krijgt van drie heksen te horen dat hij voorbestemd is om koning te worden. Aangemoedigd door zijn ambitieuze vrouw, vermoordt hij de zittende koning om zelf de troon te bestijgen. Echter, onverzadigbare honger naar macht leidt uiteindelijk tot zijn ondergang.

De veelzijdige cast, die zich dynamisch door alle rollen beweegt, onderzochten gezamenlijk het stuk . Terwijl het verhaal zich ontvouwt, zie je de personages transformeren, een reflectie van de realiteit en illusie in het stuk. Bereid je voor op een experimentele voorstelling waarin iedereen, iedereen kan zijn.

Deze unieke theatervoorstelling kun je niet aan je voorbij laten gaan. Over een maand gaat deze voorstelling in première en zal van 15 tot en met februari, slechts een week, te bewonderen zijn. Kaarten zijn te reserveren via de website van Theater de Leeuw. Studenten kunnen voor een gereduceerd tarief komen kijken.

www.theaterdeleeuw.nl/macbeth

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.