Scrooge schittert in Enschede 

Scrooge schittert in Enschede 

Recensie en foto’s: Mariska Oosterhuis

Kerst is geen kerst zonder de Kerstproducties die elk jaar weer op de planken gebracht worden. Één van die typische producties is Scrooge. Ik laat me verrassen en ging naar Enschede, waar het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede Scrooge weer in hun kerstprogramma hebben opgenomen. Vanavond, vrijdag 23 december, was de première voor een uitverkochte Grote Zaal.  

Wat een waanzinnig leuke manier hebben ze gevonden om de zaal in te delen. Er is een podium voorin, maar in feite is de zaal opgedeeld in 4 delen, en loopt het podium van voor naar achteren door, en van links naar rechts. Eigenlijk zit je als publiek midden in de musical. 

Musical is misschien niet het goede woord om Scrooge te omschrijven. Het is meer toneel, verteld door een achttal acteurs, die meerdere rollen op zich nemen. Hier tussendoor zie je de scenes en worden er liedjes ten gehore gebracht. De voorstelling zit vol verrassende effecten, en het podium dwars door de zaal wordt volop gebruikt waardoor er naast je wordt gezongen, gedanst en gespeeld.  

Vooral het personage Ebenezer Scrooge zelf, gespeeld door acteur Finn Poncin, is heel overtuigend met zijn hekel aan gelukkige mensen en vooral hardgrondige hekel aan Kerst. Met moeite geeft hij  zijn medewerker Bob Cratchit een dag vrij om de kerst met zijn gezin te vieren. Alleen op voorwaarde dat hij de volgende dag een uur eerder komt werken.  

Die Kerstavond krijgt Scrooge bezoek van de geest van zijn oude handelspartner Jacob Marley, die hem waarschuwt voor de ketenen die hij ooit te dragen zal krijgen. Drie geesten van Kerst zullen hem bezoeken die nacht: die van voorbije Kerstfeesten, die van de huidige kerst en die van de toekomst. Jong en oud spelen de scenes, de kleine Ebenezer Scrooge als eenzaam jongetje op kostschool met zijn boeken en zijn papegaai, de opgroeiende jongen die de liefde vindt bij Isabel maar die liefde ook weer verliest als hij meer van goud houdt, dan van zijn verloofde. En we zien waarom Scrooge zo verbitterd is geraakt, zijn geliefde zus (die hem vroeger beschermde) is met Kerst overleden toen zijn neef geboren is. In het heden we de huidige situatie van Bob Cratchit met een ziek kind, maar geen geld om te betalen voor de  behandeling. Toch is de kleine Timmy een symbool van hoop, ondanks haar ziekte is Kerst haar favoriete feest van het jaar. De geest van de toekomstige kerst laat dan zien hoe Scrooge zal eindigen, in een kist na een eenzaam leven, maar ook een lege plek aan tafel bij Bob Cratchit. Scrooge zelf wordt wakker na een nacht vol geestenbezoeken, en is vooral blij dat hij nog schijnt te leven. Kan een mens zichzelf en de toekomst veranderen?  

Scrooge is een productie van het Wilminktheater/Muziekcentrum in Enschede en gebaseerd op Charles Dickens’ ‘A christmas carol’. Het is absoluut het bezoeken waard. Je wordt volledig meegezogen in het verhaal en komt soms ogen en oren tekort om alles te zien wat er gebeurt. En, zoals het hoort met de Kerst, alles komt toch nog goed. Zo ga je met een lach weer naar buiten na het zien van dit prachtige sprookje.  

Gezien: Scrooge, vrijdag 23 december in het Muziekcentrum in Enschede.  
Cast: Finn Poncin, Rein Hofman, Marc Krone en veel anderen 
Nog te zien: tot en met woensdag 3 januari.  
Kaarten: https://www.wilminktheater.nl/nl/agenda/3283/finn-poncin-rein-hofman-marc-krone-e-v-a/scrooge 


Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.