Scotch & Soda; geen woord gesproken, maar toch zoveel aangekaart

Recensie: Manuela de Rooij

Op Zaterdag 27 oktober 2018 ging in het Parkschouwburg in Hoorn de voorstelling van Scotch & Soda in première. 

In een zeer intieme setting, word je bij binnenkomst begroet door 9 Australische muzikanten en een ‘dronken zwerver’ die overal doorheen rent, waarbij de V.I.P-plaatsen nog net niet op het podium zelf zijn gevestigd. Helemaal in het begin wordt het publiek door één van hen toegesproken in het Nederlands, wat al meteen een vrolijke toon zet, maar buiten dat wordt er eigenlijk niet in gesproken. Het spreken doen ze met muziek en de details geven ze door middel van acrobatiek. 

Want alle deelnemers kunnen naast diverse instrumenten bespelen, ook zeer indrukwekkende acrobatische kunsten vertonen en beiden staan evenredig centraal in de voorstelling. 

Het geheel buiten de muziek en acrobatiek om, is een nogal sobere uitstraling. Houten kisten, touwen en lange ‘oude’ lappen vormen het decor en ook is de kleding eenvoudig en vrij smoezelig, waardoor je het idee krijgt dat het zich afspeelt in begin 1900 in een armenbuurt. Zoals ik al zei wordt er niet in gesproken, maar is zowel het muziekspel als de circuskunsten interessant genoeg om naar te blijven kijken. Ze zijn ook zeer creatief, daar er op een gegeven moment zelfs gitaar wordt gespeeld op een dweilstok, met mop en al eraan. Het voelt soms echter een beetje chaotisch, omdat er de hele voorstelling lang non stop muziek wordt gespeeld en tegelijkertijd acrobatiek wordt uitgevoerd, waardoor je soms niet weet waar je nu op moet letten. Er zit dan ook niet echt een verhaallijn in, heb ik het idee. Meer kleine sketches op zichzelf. 

Maar ondanks word je getrakteerd op een zeer vermakelijke avond, waarbij ze zelfs in de pauze een show maken van het neerzetten van de komende nodige spullen, voor hen die tijdens de pauze in de zaal blijven zitten. En voordeel van de kleine setting is dat je de kunsten van zeer dichtbij kunt aanschouwen, wat het eigenlijk nog iets spectaculairder maakt. 

Voor meer informatie: https://www.dgtheater.nl/voorstelling/scotch-soda

FOTO: ©Andy Philipson

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.