Schweigman& viert 15-jarig bestaan met festivalklassieker Wiek

Het was een festival-hit in 2009, en voor velen de ultieme locatievoorstelling: Wiek van Schweigman&. Hierin gaan drie dansers de confrontatie aan met een reusachtige wiek. Vanaf 24 mei 2018 speelt Wiek in Utrecht Leidsche Rijn i.s.m. Podium Hoge Woerd, RAUM en SPRING. Daarna is de voorstelling te zien tijdens het Zeeland Nazomerfestival in augustus. De kaartverkoop voor Utrecht start 1 februari 2018 via www.podiumhogewoerd.nl.

In Wiek belanden drie danseressen in een ruimte van horizontaal ronddraaiende wieken. Ze raken erin gevangen. Het publiek zit rondom en sluit zo de ontsnappingsmogelijkheid af; de danseressen kunnen niet anders dan de confrontatie aangaan. De toeschouwer wordt medeplichtig gemaakt aan een gevecht van de nietige mens tegen krachten die groter zijn dan zichzelf.

Dit jaar beleeft Schweigman& zijn vijftienjarig jubileum. Om dit te vieren, maakt het gezelschap een remake van de voorstelling Wiek, die een mijlpaal bleek voor de ontwikkeling van Schweigman& op het gebied van locatietheater. De voorstelling was een hit op de zomerfestivals en werd lovend ontvangen door pers en publiek. In Wiek werkt Schweigman&, net als in 2009, nauw samen met ontwerper Theun Mosk en componist Douwe Eisenga. In het kader van het 15-jarig bestaan zijn er dit jaar extra veel voorstellingen te bezoeken uit het oeuvre van Schweigman&. Naast Wiek zijn ook Huid en Dreef opnieuw te zien dit jaar en For The Time Being en Blaas spelen op internationale festivals.

Boukje Schweigman: “De vraag vanuit publiek en programmeurs om Wiek opnieuw te zien bleef maar komen. De noodzaak om Wiek op dit moment te spelen is misschien nog groter dan in 2009. De wereld verandert zo snel en is gejaagder dan ooit. We hebben nauwelijks tijd, rust, bezinning, of aandacht. Maar het gevoel van opgejaagd worden door een grotere kracht die maar door raast, is iets van alle tijden. Daarom is het zo waardevol om dit tijdloze thema opnieuw in het nu te plaatsen. Ons 15-jarig bestaan is een mooie aanleiding om de mythevorming rond Wiek bij de kop te pakken en de voorstelling nieuw leven in te blazen.”

Vijftien jaar Schweigman&
Sinds Boukje Schweigman in 2003 afstudeerde aan de mime-opleiding (AHK), werd haar werk overladen met prijzen. Sindsdien heeft ze consequent doorgewerkt aan een bijzonder oeuvre en het opzetten van haar theatergezelschap. Schweigman& maakte de afgelopen vijftien jaar meer dan twintig beeldend en bewegingsvoorstellingen op locatie en in theaterzalen. Schweigman& staat bekend om zijn gave het publiek mee te nemen naar een poëtisch schemergebied, naar wonderlijke werelden waarin de zintuigen op scherp worden gezet. Er wordt een spel met de theatercodes gespeeld, waarin de bezoeker wordt teruggeworpen op zichzelf. Het werk blijkt een universele, menselijke snaar te raken van Utrecht tot Teheran en van Shanghai tot Terschelling.

Co-productie Schweigman&, Theaterproductiehuis Zeelandia (Zeeland Nazomerfestival), Podium Hoge Woerd en openbaar expositieplein RAUM. In samenwerking met SPRING Performing Arts Festival.

Persquotes
“Wiek draait om de meest wezenlijke levensvraag: hoe definiëren we ons als mens als we geconfronteerd worden met krachten die groter zijn dan wij?” (Trouw)

“Wiek is een magistrale ode aan de cyclische beweging. Met als tweede grote aandrijfkracht Douwe Eisenga’s compositie die crescendo naar meerdere climaxen toewerkt.” (De Volkskrant)

“Theatermaker Boukje Schweigman voerde met Wiek een oorspronkelijk en briljant idee uit” (NRC)

Speeldata 2018
24 mei t/m 26 mei en 29 mei t/m 2 juni: RAUM, Berlijnplein 520, Utrecht
Kaartverkoop: vanaf 1 februari via deze link
22 t/m 25 aug en 28 aug t/m 1 sept, Zeeland Nazomerfestival   

foto: Jochem Jurgens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.