Schweigman& en Slagwerk Den Haag winnen Mimeprijs 2018

Schweigman& en Slagwerk Den Haag hebben gisterenavond de VSCD Mimeprijs gewonnen met For The Time Being. Dit gebeurde tijdens het Gala van het Nederlands Theater. Het gezelschap van Boukje Schweigman werd eerder al genomineerd met Tussen en Wervel, en won deze prijs in 2013 met Spiegel.

De VSCD Mimeprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime in het voorafgaande seizoen. De jury vertelt over For The Time Being: “Boukje Schweigman verwerkt de begrippen stilstand en in beweging komen tot tactiel ervaringstheater. (..). De theatertaal is basaal en eenvoudig, maar in de betekenis raakt For The Time Being grote maatschappelijke thema’s: het vluchtelingenprobleem en de vraag hoe nabij we een ander laten komen.”

Boukje Schweigman: ” For The Time Being is gemaakt is met een jonge garde net afgestudeerde mimers. Zij hebben naast hun tomeloze energie en vakmanschap het aangedurfd om hun eigen vermogen dan wel onvermogen in te zetten op zoek naar een oprecht contact. Hierdoor ontstond er een ontmoeting op menselijk niveau. Het is en blijft een spannende voorstelling die iedere avond anders uitpakt. Er is moed voor nodig om in die kracht van de kwetsbaarheid te gaan staan en ik ben blij dat dat deze met deze prijs gewaardeerd wordt.”

Fedor Teunisse, artistiek leider Slagwerk Den Haag: “For The Time Being was een ontdekkingstocht waar mensen, tijd en ruimte elkaar ontmoetten en klank een zeer subtiele maar onmisbare aanwezigheid had om deze reis te volbrengen.”

For The Time Being ging dit jaar de grens over: de voorstelling was te zien op het Auawirleben Festival in Bern, het International Festival Milton Keynes in Engeland en het Metropolis Festival in Kopenhagen. De Zweedse krant Danstidningen schreef: “For The Time Being is really an outstanding piece. Innovative, thought-provoking and unforgettable. And last but not least very entertaining. The piece could of course not be realised without excellent ‘mimers’, and you would have a hard time finding better ones than those from Schweigman&.” 

Foto: Jochem Jurgens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.