Schrijver Abdelkader Benali maakt voorstelling over moeder

Schrijver Abdelkader Benali maakt voorstelling over moeder

Schrijver en presentator Abdelkader Benali is het komende theaterseizoen te zien in zijn solovoorstelling Moeder en zoon. Een intieme voorstelling over ouderschap, liefde, opoffering en de universele band tussen moeders en zonen. Gebaseerd op het gelijknamige boek dat hij in maart 2022 uitbracht. Het is zijn derde theatervoorstelling na Brief aan mijn dochter (met Lavinia Meijer) en Kalief van Nederland. Moeder en zoon is vanaf oktober 2022 tot en met januari 2023 in het theater te zien en gaat op 2 november in première in de Leidse Schouwburg.

Abdelkader Benali: “Samen met mijn moeder op reis gaan en daar naar een schilderij van Rembrandt kijken was een droom. Het is bijzonder om zoiets één op één met je moeder te mogen meemaken. Het gaf me veel inspiratie voor mijn boek. Met deze humorvolle voorstelling ga ik nog net een stapje verder en spreek ik openhartig over afkomst, liefde en loyaliteit.”
 
Moeder en Zoon
In Moeder en zoon vertelt Abdelkader Benali over de reis die hij met zijn moeder naar Sint-Petersburg in Rusland maakt om de schilderijen van Rembrandt te zien. De werken van Rembrandt hebben Abdelkader al van jongs af aan gefascineerd. Voor hem is Rembrandt een verhalenverteller die de grote thema’s van het bestaan zoals ouderschap, verraad, liefde en opofferingsgezindheid vertaalt naar diepe menselijke beelden. Hij hoopt door deze reis de band met zijn moeder te verstevigen. Gaandeweg de reis verliest hij stukje bij beetje de controle over het voorgenomen plan. Het wordt steeds meer de reis van zijn moeder, waarin zij hem confronteert met zijn relatie tot zijn familie en hun gemeenschappelijke geschiedenis.
 
Abdelkader Benali
Schrijver Abdelkader Benali, geboren in Marokko en getogen in Rotterdam, is bekend bij het grote publiek van de TV serie Chez Benali. Hij schreef diverse boeken zoals Bruiloft aan zee, De Stem van mijn moeder, Brief aan mijn dochter, Casa Benali en De Lang Verwachte. Voor deze laatste is hij onderscheiden met de Libris Literatuur Prijs. Hij schreef daarnaast voor o.a. Algemeen Dagblad, de Groene Amsterdammer, Esquire, de Volkskrant Vrij Nederland en Trouw.
Meer informatie en de speellijst: www.bostheaterproducties.nl

Foto: Omar Albertus Photography

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.