SCHOPPEN, 22 spelers op een voetbalveld: je kan ze niet allemaal even lief vinden

SCHOPPEN, 22 spelers op een voetbalveld: je kan ze niet allemaal even lief vinden

Een voetbalchoreografie over discriminatie in de sport
April en mei 2018 : Utrecht – Almere  –  Rotterdam – Amsterdam

Heb je een niet-witte huidskleur, ben je vrouw of homoseksueel, dan is het oppassen geblazen. Tijdens een amateurwedstrijd in Nuenen worden er bananenschillen op het veld gegooid. Op het moment dat een uit Curaçao afkomstige Ajacied aan de bal is, worden er oerwoud-geluiden gemaakt. Toen amateurvoetballer Mitchell Janssen vorig voorjaar publiekelijk uit de kast kwam, was dat echt nieuws. ‘Een voetballer die openlijk uitkomt voor zijn homoseksuele geaardheid is bijna zeldzamer dan een zonsverduistering’, schreef De Limburger. Ontelbaar is het aantal voorbeelden van beledigend of discriminerend taalgebruik en gedrag in de wereld van het voetbal, onze volkssport nummer 1.

Voor jeugdtheatergezelschap BonteHond en DOX gaat discriminatie over een dieper liggend maatschappelijk probleem: we luisteren niet meer naar elkaar, er is gebrek aan empathie. SCHOPPEN is een danstheaterproductie op voetbalvelden, gemaakt door regisseur Judith Faas, geschreven door Sanne Schuhmacher, met muziek van Gery Mendes en gespeeld door 23 acteurs en dansers.


SCHOPPEN – een theatrale voetbalchoreografie

Regel één: je bent altijd voor je eigen club. Regel twee: je bent altijd tegen de tegenstander. Regel drie: voetbal is oorlog en in een oorlog is alles geoorloofd. Want één ding is zeker: als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren.

Voetbal is meer dan schoppen tegen een bal. Voetbal is meer dan sliden tegen een scheenbeen. Voetbal is meer dan trappen op iemands ziel.

SCHOPPEN is een theatrale voetbalchoreografie op locatie met tweeëntwintig spelers, één scheids en een reservebank. Een voorstelling waarin zelfs de scheidsrechter partijdig lijkt te zijn. En dat is heel normaal, want zeg nou zelf: tweeëntwintig spelers?! Je kan ze niet allemaal even lief vinden.

 

Speellijst 2018
8 t/m 14 april 2017                        Première            Festival Tweetakt            Utrecht
21 – 22 april  2017                                                                                                  Almere  
28 t/m 30 april / 1 mei  2017                                                                                Rotterdam         
5 t/m 13 mei 2017                                                                                                  Amsterdam        
SCHOPPEN speelt ook als besloten schoolvoorstelling

 

Talentenjacht “Clublied”
Wat is een club zonder een lied? BonteHond gaat landelijk op zoek naar talenten die ons clublied tijdens de voorstellingen zullen zingen. De werving van deelnemers aan talentenjacht “Clublied” gaat in januari 2018 van start.

Coproductie BonteHond en DOX

Gezelschappen BonteHond en DOX werken samen in deze danstheaterproductie op locatie. 

REGIE Judith Faas TEKST Sanne Schuhmacher COMPOSITIE Gery Mendes REGIE ASSISTENTIE Millie Lijbers REGIE ADVIES René Geerlings CHOREOGRAFIE ADVIES Hildegard Draaijer SPEL & DANS  Matthijs Mahler, Dionisio Matias, Milan Boele van Hensbroek, Hali Neto, Serano Pinas, Constantin Trommlitz, Deion Arashi, Liam McCall, Turbo Van Ommeren, Naigel M, Jeffrey Loewenicht en nog 13 dansers/spelers. MET DANK AAN Almere Cultuurfonds, BankGiro Loterij Fonds, VSBfonds, Lira Fonds, Rabobank.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.