Samenwerking M-Lab en Theaterproductiehuis Zeelandia

Samenwerking M-Lab en Theaterproductiehuis Zeelandia

Theaterproductiehuis Zeelandia (Middelburg, Zeeland) en het M-Lab (Amsterdam-Noord) zijn een samenwerking aangegaan voor het muziektheaterproject Dogfight. Dit is mede mogelijk door een extra bijdrage van het Fonds Podiumkunsten uit de regeling incidentele subsidie nieuwe makers.

Theaterproductiehuis Zeelandia zal naast een bescheiden financiële bijdrage dramaturgische adviezen en overige ondersteuning aan de musical Dogfight geven.

Na de speelperiode van 11 tot en met 20 juni 2015 in het M-Lab zal Dogfight tijdens het Zeeland Nazomerfestival op 29 augustus en 5 september in de Stadsschouwburg van Middelburg te zien zijn. De cast van Dogfight zal bovendien een bijdrage leveren aan het Nazomerzingen op het Zeeland Nazomerfestival, zondag 30 augustus.

Wreed spel

Dogfight speelt zich af in het najaar van 1963 als een groep jonge mariniers zich in San Francisco verzamelt op de avond voordat zij vertrekken naar Vietnam om daar in de oorlog te vechten. Ze besluiten om hun laatste nacht van de vrijheid te vieren met een wreed spel genaamd de Dogfight. Iedereen zet geld in en degene die het lelijkste meisje weet mee te nemen naar het feest, wint de pot. Na een onheilspellend begin, proberen marinier Eddie en idealistische serveerster Rose toch nog wat van hun avond te maken. Maar liggen hun interesses genoeg op één lijn om het een date te noemen? En hoe geef je zo’n avond vorm als je weet dat je morgen naar een oorlogsgebied vertrekt?

Cast

De cast van Dogfight bestaat uit afstuderende studenten van de verschillende muziektheateropleidingen. M-Lab durft te zeggen dat zij de grootste talenten van hun lichting zijn. De hoofdrollen worden gespeeld door Jeffrey Italiaander en Eline de Jong. Naast hen zijn ook Stef van Gelder, Iris Oppatja, Rhona Roode, Jorrit de Vries, Ruben van Keer en Silencio Pinas te zien.

Regisseur Benno Hoogveld: “Dogfight gaat over een tijd waar deze studenten helemaal niets meer mee hebben en toch zijn de thema’s ook voor hen actueel. Dogfight gaat niet over ‘soldaatje spelen’, maar veel meer over sociale contacten, normen en waarden, het uitbouwen van vriendschappen en bovenal over volwassen worden. Deze mensen staan op het punt de richting te kiezen voor de rest van hun leven. Die fase, met alle onhandigheden van dien, is er eentje waar de spelers zich in kunnen herkennen. Het is een thema van alle tijden.”

Coming-of-age

Dogfight werd geschreven door Benj Pasek en Justin Paul. Dit jonge duo (beide zijn pas 30 jaar) is zeer populair en won al vele prijzen. Dogfight is een voorbeeld van een coming-of-agevoorstelling zoals er in de jaren ‘80 ook veel films waren met dat thema. Verhalen waarin mensen volwassen worden. De komende jaren zal M-Lab steeds één stagiairemusical produceren waarbij steeds gekozen wordt voor een soortgelijk coming-of-ageverhaal. Dit omdat deze verhalen zeer nauw aansluiten bij de leefwereld van de acteurs.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.