Samen met vijf partners richt Korzo nieuw Europees dansnetwerk op

Samen met vijf partners richt Korzo nieuw Europees dansnetwerk op

Den Haag – Eerder dit jaar richtte Korzo samen met vijf partners het Europese dansnetwerk Danse Qui Danse op. Het netwerk is ontstaan vanuit een gezamenlijke behoefte zich in te zetten voor de ontwikkeling van choreografisch talent dat zich richt op fysieke, bewegingsgeoriënteerde vormen van dans. Het netwerk biedt jonge choreografen kansen zich te ontwikkelen door middel van residenties, coproducties, gastoptredens en choreografieopdrachten. De komende maanden is Danse Qui Danse volop aanwezig in Korzo. Te beginnen met het Spaanse gezelschap Dantzaz op zondag 10 december tijdens de zondagmiddagserie All there is.

Danse Qui Danse
Rond Korzo heeft zich een groep gezelschappen verzameld die ook de functie van een choreografisch centrum hebben, met talentontwikkeling als een belangrijk onderdeel van hun missie. Wat de partners verder gemeen hebben, is dat zij ruimte geven aan fysieke, bewegingsgeoriënteerde vormen van dans. Het is dans die door het proces van belichaming een meerwaarde aan zeggingskracht en betekenis creëert, of zoals een van de Franse partners het simpelweg aanduidde: het gaat om danse qui danse, dans die danst. Inmiddels rijgen de gastoptredens, coproducties, choreografieopdrachten en residenties zich aaneen, waar choreografen als Samir Calixto, Joeri Dubbe, Wubkje Kuindersma en Iván Pérez reeds de vruchten van hebben geplukt.

Samir Calixto over Danse Qui Danse
‘Onderdeel kunnen zijn van dit netwerk is zowel versterkend als fundamenteel in deze fase van mijn carrière. Het heeft voor mij bevestigd dat er interesse en ruimte is rondom werk voor een publiek dat verder wil kijken dan de conservatieve dansvormen. Als maker in het hedendaagse freelance veld, zie ik mijn werk vaak botsen met de tendensen en interesses van de bestaande platformen die investeren in jonge makers. Mijn ervaringen met Zappala Danza en het festival Malandain onthulde een open communicatie met volwassen kunstenaars die zwaar hebben geïnvesteerd in de kracht die de fysieke uitdrukking in zich meedraagt.’

Spaans jeugdgezelschap Dantzaz in Korzo
In december is het Spaanse Dantzaz te gast in Den Haag. Dantzaz is een inspirerende kruising tussen een gezelschap en een internationaal choreografisch centrum, waar pas afgestudeerde dansers van over de hele wereld hun eerste professionele ervaring kunnen opdoen. Die omvat niet alleen training, optredens en tournees, maar ook volwaardige creatieprocessen met zowel jonge als gerenommeerde choreografen. De 12 dansers van Dantzaz zijn op 10 december te zien in de Nederlandse premières van vier stukken die Itzik Galili, Lukáš Timulak, Janis Claxton en Wubkje Kuindersma speciaal voor het gezelschap maakten. De voorstelling van Wubkje is een coproductie met Korzo en een ode aan wat de kern van Dantzaz uitmaakt: jeugd, een persoonlijke benadering en ruimte voor eigenzinnigheid. In één woord: Youth.

All there is in december met Dantzaz
Zondag 10 december, 16.00 uur
Info & tickets: www.korzo.nl/producties/all-there-december

FOTO: Blanca Razquin

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.