Rust & Vreugd: Een komische, maar ook vileine schets van een typisch Nederlands fenomeen: de volkstuinvereniging

Rust & Vreugd: Een komische, maar ook vileine schets van een typisch Nederlands fenomeen: de volkstuinvereniging

Recensie en foto’s: Mieke van der Raay

In de Leidse schouwburg was afgelopen maandagavond 2 april de première van Rust en Vreugd van Bos theaterproducties.

Als Emma Quaadvliegh (Doris Baaten) na het overlijden van haar man oude papieren opruimt, vindt ze een vergeten inschrijving terug voor een tuinhuisje op ‘Rust en Vreugd’. Ongemerkt is er zeven jaar wachttijd verstreken, ze kan nu elk huisje krijgen dat vrijkomt. Emma wordt bij de eerste bezichtiging op slag verliefd op een gezellig, rommelig tuinhuisje met dito tuin en ze besluit impulsief: ik kan wel wat afleiding gebruiken, ik neem het! Dat ze geen verstand heeft van tuinieren maakt gelukkig niet veel uit, want aardige buren bieden direct hun hulp aan.

Ook de voorzitter (Wil van der Meer )van de vereniging komt onuitgenodigd op de thee. Om kennis te maken, maar vooral om haar te wijzen op de regels met betrekking tot de hoogte van de heg, het bestrijden van het onkruid en de verplichte algemene onderhoudsbeurten. Het gesprek verloopt wat stroef. Emma vermoedt dat de voorzitter haar niet meteen in de categorie ‘nette tuinders’ indeelt.

Al snel blijkt dat het er tussen de tuinders in het prachtige groene paradijs niet altijd even vredelievend aan toe gaat. Toch is Emma vastbesloten er hoe dan ook iets moois van te maken. Samen met haar nieuw verworven vrienden, een heel bont gezelschap, besluit Emma het heft in eigen handen te nemen. Tijd voor actie!

Hendrik Groen heeft een heel ironische en humoristische manier van schrijven. ‘Jij ziet er trouwens nog heel goed uit voor je leeftijd.’ ‘Weet je dan hoe oud ik ben?’ ‘Nee, maar ik zie meteen dat je er jonger uitziet.’ dit geeft een extra humoristische draai aan het verhaal.

Van de zes volwassen acteurs, hebben er vier diverse dubbelrollen. Zo speelt Sanne Franssen wel drie rollen, die van Fietje, Barbara en Cherrie. Wil van der Meer speelt Harm en de heer Van Beek, Sebastiaan de Bie speelt Herman en Pim en Mats Hoogland speelt Valentijn en Bert de penningmeester.

Ik had uitermate veel bewondering voor de supersnelle verkledingen van Sanne, zij was samen met Linda toch wel de komische noot van de voorstelling.

Sebastiaan en Mats brengen in de voorstelling een moderne kijk op de wereld met ‘jong’ taalgebruik. Ze komen met woorden zoals gaslighten, super-fit, mansplaining, gatekeeping en red flag, wat deze woorden betekenen kan je terug vinden in de folder die je voor de voorstelling krijgt.

Het verhaal had me al snel te pakken, omdat ik direct wilde weten hoe het af zou lopen. Je gunt alle personages de Rust en Vreugd, die de titel ons belooft. Rust en Vreugd is een grappige en luchtige voorstelling vol met kleurrijke personages. Met veel humor, ontroering en vilein worden de onderlinge strubbelingen verbeeld in een mooi decor, met uiteraard veel groen.

Rust en Vreugd is een aanrader voor veel mensen, aangezien de personages alle leeftijdsgroepen vertegenwoordigen: van jong tot hoogbejaard. Ook zitten er zoveel soorten mensen in dat iedereen zich wel met iemand kan identificeren.

Het is een humoristische voorstelling die een lach op je gezicht tovert en je regelmatig hardop laat lachen. Een voorstelling waarbij je de strijders tegen het volkstuintjes onrecht in je hart sluit en waardoor je bijna verlangt naar een eigen tuintje op het kleurrijke en chaotische complex.

Regie: Bruun Kruijt
Script: Bruun Kruijt en Eva Keuris
Muziek: Fons Merkies en Laurens Goedhart
Met: Doris Baaten, Wil van der Meer, Sanne Franssen, Linda Wagenmakers, Sebastiaan de Bie en Mats Hoogland. En afwisselend te zien: Aurelia Fontijn, Olivia Pont, Sèno Franken en Zoey Sophia Tol

Meer informatie: https://www.bostheaterproducties.nl/producties/rust-en-vreugd/

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.