‘Rumoer rond War Of The Worlds hoorspel wordt muziektheater’

‘Rumoer rond War Of The Worlds hoorspel wordt muziektheater’

AMSTERDAM – Op 30 oktober 1938 raakte heel Amerika in paniek. Op de radio was live te horen hoe de Planeet Aarde werd aangevallen door ruimtewezens van de planeet Mars. Luisteraars sprongen in hun auto om zo ver mogelijk weg te blijven van de plekken die onder vuur genomen werden. De telefoons in de studio stonden roodgloeiend. En sommige mensen sprongen in paniek van de daken. En dat was allemaal het gevolg van een hoorspel… misschien wel het meest unieke hoorspel aller tijden.
 
Orson Welles was in 1938 een jonge theatermaker die met zijn Mercury Theatre al voor de nodige opwinding had gezorgd. Een traditioneel luisterspel op basis van HG Wells’ “War Of The Worlds” kon hem niet bekoren. Een jaar eerder had hij gehoord hoe de radiojournalist Herbert Morrison met overslaande stem verslag had gedaan van de ramp met het luchtschip Hindenburg dat in vlammen was opgegaan tijdens een landing in New Jersey. Zo moest het hoorspel klinken… alsof het allemaal op dát moment plaatsvond.
 
“Orson Welles’ War Of The Worlds” begint als een overdenking van de oudere Rita Hayworh (op film, gespeeld door Gerrie van der Klei); ze herinnert zich die jonge Orson Welles (William Spaaij, alternerend met René van Kooten) en hoe het die dag in de CBS-studio was. De jonge regisseur en acteur trekt zich niets aan van de turbulentie die hij veroorzaakt; sterker nog… hij geniet met volle teugen van al dat rumoer. Ze vertelt hoe het hem roem bracht, hoe hij later naar Hollywood werd gelokt waar hij – nog geen dertig jaar oud – het meesterwerk Citizen Kane maakte. En hoe hij een leven lang zwierf tussen fake news en prachtige onenigheid met de hele entertainment-industrie.
 
Een voorstelling over een tijd vol angst en wanhoop. Gemaakt in een tijd vol vrees en vertwijfeling. De cast bestaat verder uit Robin van den Heuvel, Abel Leemans en anderen. Het script is geschreven door Dick van den Heuvel, muziek is van Jeroen Sleyfer.
 
Speellijst en meer informatie is te vinden op www.waroftheworlds.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.