Romy Monteiro wordt ambassadeur Nationaal Theaterweekend

Romy Monteiro wordt ambassadeur Nationaal Theaterweekend

Op 20, 21 en 22 januari 2017 wordt in Nederland voor de tweede keer het BankGiro Loterij Theaterweekend georganiseerd. Vandaag is bekend geworden dat diverse namen uit de theaterwereld als Romy Monteiro, Jörgen Raymann, Huub Stapel, Peggy Vrijens, Raymi Sambo, Cabaretduo Matroesjka, Leopold Witte en Isabelle Beernaert dé ambassadeurs van dit unieke weekend zijn. Het theaterweekend is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Theater Fonds en mogelijk gemaakt door de cultuurloterij van Nederland, de BankGiro Loterij. Meer dan vijftig Nederlandse theaters bieden die dagen een gevarieerd en aansprekend programma aan voor tien euro per voorstelling. Een aantal van de ambassadeurs staan ook in het weekend van 20, 21 en 22 januari 2017 in een Nederlands theater en zijn dus tegen een veel lagere entreeprijs te bewonderen. Dit jaar kan het theaterweekend bovendien rekenen op de steun vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Dat dit weekend voor de tweede keer georganiseerd wordt zegt genoeg denk ik’, laat Peggy Vrijens weten. ‘Ik vind het mooi om te zien dat mensen in dat weekend naar het theater gaan, en daardoor hopelijk een warm gevoel erbij krijgen om vaker een voorstelling te bezoeken. Ik vind het fantastisch om daaraan mee te werken’.

Met het BankGiro Loterij Theaterweekend willen we én het theatervak vieren én het publiek op een bijzondere manier laten zien wat er bij theatervoorstellingen komt kijken,’ vertelt Jort Vlam, directeur van het Nationaal Theaterfonds. ‘Op 20, 21, en 22 januari 2017 openen de mooiste theaters van Nederland hun deuren om het publiek iets bijzonders te laten ervaren. Theaterliefhebbers kunnen buiten de voorstellingen om workshops volgen, backstage bezoeken, de kleedkamers bekijken en er is zelfs ergens de mogelijkheid om op het toneel te slapen. Inmiddels hebben zoveel theaters hun medewerking toegezegd dat er altijd wel een theater in de buurt is waar men naar toe kan.’

Adriana Esmeijer van het Prins Bernhard Cultuurfonds: ‘Wij nodigen iedereen uit om de magie van theater te beleven. Eenmaal binnen maak je een andere wereld mee en wordt de verbeelding geprikkeld door nieuwe ervaringen. Het derde weekend van januari is een prachtige kans om dat te ontdekken.’ Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft ook haar steun aan het Theaterweekend, minister Bussemaker omarmt het project van harte.

De BankGiro Loterij is al jaren de cultuurloterij van Nederland. De bijna 600.000 spelers dragen met hun deelname bij aan het behoud van 66 culturele organisaties in Nederland. In 2014 kon de BankGiro Loterij maar liefst 62,5 miljoen euro schenken aan cultuur in Nederland. ‘Wij maken dit theaterweekend graag mogelijk, omdat het naadloos aansluit bij onze missie om cultuur te behouden en toegankelijk te maken’, laat Michiel Verboven, Managing Director van de BankGiro Loterij weten. ‘Daarnaast willen wij met het Theaterweekend de Nederlandse theatersector een impuls geven, want theater is niet alleen leuk, maar het is ook een bijzondere kunstvorm die wij een warm hart toedragen.’

Alle deelnemende theaters zijn inmiddels bekend en op 20 december wordt het aanbod in deze theaters bekendgemaakt. Vanaf 18 november kan het publiek al wel “Blind Date”-kaarten kopen.

Over de BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij draagt bij aan goede doelen die werken aan cultuur en behoud van cultureel erfgoed in Nederland en is daarmee dé cultuurloterij van Nederland. Van het geld dat de deelnemers bijeenbrengen, gaat 50% naar culturele instellingen.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere initiatieven en talent gestimuleerd. Als inspirator van het hedendaags mecenaat geeft het Cultuurfonds aan particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie.

Over het Nationaal Theater Fonds

Het Nationaal Theater Fonds heeft als doel om het cultureel aanbod in de regio te versterken door ervoor te zorgen dat kwalitatief hoogwaardig en professioneel grootschalig toneel- en muziektheateraanbod haalbaar blijft voor schouwburgen en theaterzalen in heel Nederland.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.