‘Romeo is op Julia en Layla op Majnun’

‘Romeo is op Julia en Layla op Majnun’

Recensie: Mieke van der Raay

Op zondag 27 januari begon theatergroep Witte Raaf met een tour langs scholen en theaters in het land met de voorstelling ‘Romeo is op Julia en Layla op Majnun’. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen tot 31 maart samen met hun docenten en/of (groot)ouders genieten van twee mythes over onmogelijke liefdes uit verschillende culturen die samensmelten tot één muzikale voorstelling over twee jongens die de liefde verkennen. Een voorstelling vol muziek, poëzie, onhandigheid en haantjesgedrag.

Romeo strandt met zijn kapotte brommer bij de schuilplaats van Majnun. Beide jongens zijn op de vlucht, omdat hun liefde hen verboden wordt. Hun ideeën en de werelden waar ze vandaan komen verschillen, maar ze begrijpen elkaars honger naar liefde als geen ander. Wat zou je doen als je haar weer ziet? Wat zou je zeggen? Ze staan beiden midden in hun beroemde verhaal en nu fantaseren ze samen hun toekomst bij elkaar. Met gedichten en gitaren brengen zij hun meisjes tot leven…

Theatergroep Witte Raaf vermengt Shakespeare’s ‘Romeo en Julia’ met de oosterse gedichten over ‘Layla en Majnun’ van de Perzische dichter Nizami. Het verhaal van Layla en Majnun is in het westen vrij onbekend, maar in de oosterse wereld juist heel beroemd. Regisseur Rosa Peters heeft er voor gekozen om het verhaal hedendaags te maken, waar de verschillen tussen oost en west vervagen, ook al zijn we verschillend, de liefde is voor iedereen gelijk.

Freek den Hartogh speelt de Italiaanse Romeo en Amro Kasr speelt de Arabische Majnun. In eerste instantie heb je niet zo snel door, waar het verhaal heen gaat, maar wanneer Romeo op het toneel verschijnt, wordt het helder. Al snel wordt duidelijk waar ze voor staan en wat ze voelen. De acteurs spelen heel natuurlijk, met groot gemak weten ze al vlot alle kinderen en ouders naar zich toe te trekken. Ze acteren niet alleen goed, maar bewijzen ook goed te kunnen zingen en gitaar te spelen. De energie spat er van af, ze hebben duidelijk plezier in wat ze doen. Ze hebben een goede klik met kinderen, die nodig is om deze voorstelling te kunnen spelen voor een jong publiek. Het decor is simpel, maar vernuft gemaakt, wat het verhaal een extra dimensie geeft. Na afloop vroeg ik enkele kinderen wat ze ervan vonden, de ene vond Romeo wel erg stoer, de ander moest giechelen om het liefdesverhaal, maar ze waren het eenduidig eens, dat het verhaal en de spelers “onwijs” goed waren.

De voorstelling is nog te zien in de volgende theaters:
– Zaantheater, Zaandam, zondag 3 maart, 14.00 en 16.00 uur
– Cultuurpodium In de Lugt, Rotterdam, zondag 10 maart, 11.00 uur
– Theater Peeriscoop, Gorinchem, zondag 24 maart, 14.00 uur
– Laaktheater, Den Haag, woensdag 27 maart, 10.30 en 14.30 uur
– Hofpleintheater, Rotterdam, zondag 31 maart, 15.00 uur

Kaarten zijn te koop bij de desbetreffende theaters.
Voor meer informatie kunt u terecht op: https://www.burobannink.nl/romeo-julia-en-layla-majnun/

https://theatergroepwitteraaf.nl/romeo-is-op-julia-en-layla-op-majnun/

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.