Romeo en Julia; Wat is liefde

Romeo en Julia; Wat is liefde

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen zondag 12 juli, was ik bij de laatste Romeo en Julia in Theaterpand Delfshaven aan de Mathenesserdijk 293 van theatergroep Mangrove. Theatergroep Mangrove bestaat al 10 jaar en in deze 10 jaar hebben ze al diverse klassiekers bewerkt en in een modern jasje gestoken. Dit keer hebben ze zich gewaagd aan Romeo en Julia. Deze voorstelling stond eigenlijk al gepland voordat corona uitbrak. Na de versoepeling van de maatregelen besloten ze deze voorstelling toch gewoon te spelen. Nou ja gewoon, er zijn veel regels waar ze zich aan moet houden, zowel voor de acteurs als voor het publiek moet de veiligheid gegarandeerd worden. Ook hier worden bij binnenkomst de standaard vragen gesteld, of je verkouden bent of koorts hebt en uiteraard moet je je handen te ontsmetten.

Maar ja, hoe speel je een liefdesverhaal zonder dat je mag zoenen? De acteurs van Mangrove onderzoeken samen met het publiek hoe dit aloude verhaal gespeeld kan worden op 1,5 meter afstand. Zoenen, vechten, trouwen… kan dat in het coronatijdperk?

Het is ontzettend romantisch natuurlijk, sterven voor de ware liefde, maar… wisten Romeo en Julia wel wat er van hun huwelijk gekomen was? De acteurs van Mangrove houden er allemaal hun eigen mening op na.

Geen groots decor, maar gewoon drie verrijdbare metalen stellages. De vijf spelers benutten de gehele theatervloer. Dit kan doordat het publiek eromheen zit. Hier ook met tape op de grond, om zich aan de anderhalve meter te kunnen houden.

Het klassieke verhaal over de jonge geliefden Romeo en Julia is in het typisch Mangrove-jasje gestoken, hilarisch en snel, zoals je het nog nooit eerder zag. Het verhaal van Romeo en Julia is bij vele bekend, maar de acteurs maken het verhaal bespreekbaar. Zeg nu zelf, bestaat ware liefde wel, is liefde voor iedereen hetzelfde, bestaat liefde op het eerste gezicht en kan je je hele leven verliefd zijn op dezelfde persoon. De spelers bespreken dit met elkaar, maar ook met het publiek. De vijf acteurs Aron Elstak, Annemieke Elstak, Dylan Knoop, Kiona Spiering en Derk Oudshoorn proberen je op hun eigen manier te overtuigen wat liefde nu precies is. De voorstelling is leerzaam, maar zeer zeker ook komisch, vooral door het feit dat de acteurs diverse malen van rol wisselen. Dit wordt kenbaar gemaakt met naambordjes. Dylan Knoop is degene die erop toeziet of de voorstelling wel corona proef is, of wil hij gewoon niet zoenen met de mooie Julia, gespeeld door of Kiona of door Annemieke? Hij is kampioen in komische blikken, als je naar hem kijkt moet je gewoon al lachen. Aron weet elk typetje perfect en hilarisch te spelen. Wat een multi talent is hij. Annemieke was ook weer verantwoordelijk voor het concept en heeft samen met Michelle van Daalhoff de tekst geschreven. Ze speelt nu ook weer mee, met flair en passie weet ze je iedere keer weer te overtuigen. Kiona is een lieve mooie Julia. Zij was de zachte kant in het verhaal. Derk Oudshoorn had meerdere rollen, hij zorgde dat het verhaal duidelijk bleef en er niet te veel afgeweken werd. Hij was ook medeverantwoordelijk voor het concept van Romeo en Julia.

Concept: Annemieke Elstak en Derk Oudshoorn
Regie: Annemieke Elstak

Tekst: Michelle van Daalhoff
Cast: Derk Oudshoorn, Aron Elstak, Annemieke Elstak, Dylan Knoop, Kiona Spiering

FOTO: ©Stekelenburg Fotografie

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.