RIDCC is de springplank voor internationaal choreografisch talent 

RIDCC is de springplank voor internationaal choreografisch talent 

RIDCC is het enige jaarlijkse dansfestival voor choreografisch talent waarin een duetten competitie centraal staat. Uit alle aanmeldingen zijn de 16 geselecteerde choreografen voor de vierde editie RIDCC bekend. De deelnemers komen uit 16 landen, verdeeld over 4 werelddelen. Met dit jaar opvallend veel deelnemers uit ‘dansland’ Israël. 

De presentatie van de duetten vindt plaats op 23, 24 en 25 juni in Theater Rotterdam.

De hoofdprijs bestaat uit een productiebudget van € 100.000 en is daarmee de grootste dansprijs ter wereld in zijn soort. 

Uit de 311 inschrijvingen koos de pre-jury 16 deelnemers voor de competitie. De deelnemers zijn: Alesya & Marina Pravkina (RUS), Anat Oz (ISR/POL), Beatriz Mira & Tiago Barreiros (PRT), Charles Antoni (FRA), Emrecan Tanis (TUR), George Williamson (GBR), Juan Tirado (ITA/ESP) & Marco di Nardo (ESP), Liam Francis (GBR), Lotem Regev (ISR/HUN), Megan Doheny (USA) & Ilya Nikurov (RUS), Mehdi Berdai (CHE), Noam Segal & Tamara Dekel London (ISR), Olivia Court Mesa (CHL/ISR) & Yochai Ginton (ISR), Oscar Buthelezi (ZAF), Paxton Ricketts (DNK) & Boston Gallacher (GBR) en Selene Martello (ITA) & Dario Wilmington (DUI).

Golden ticket

Uniek aan deze editie van RIDCC is dat er al drie “Golden tickets” werden weggegeven aan choreografen, die in 2019 en in 2020 al waren geselecteerd, maar vanwege covid-beperkingen hun thuisland (Israël) niet konden verlaten. Zij zijn dus nu opnieuw uitgenodigd. 

Dansers van Nederlands Dans Theater

Ook bijzonder in deze editie is dat Paxton Ricketts die zich samen inschreef met Boston Gallacher beide dansers van Nederlands Danstheater zijn. Ze volgen RIDCC al vanaf het begin en waarderen vooral het hoge kwaliteitsniveau van de duetten. Ze trokken de stoute (choreografische) schoenen aan en schreven zich dit jaar in voor de competitie met hun duet J O Y drafts: an incomplete list.

Boston Gallacher ontving al eerder de Piket Kunstprijs, die wordt uitgereikt aan kunstenaars die een stimulerende bijdrage leveren aan de Haagse cultuur. De droom van Gallacher is een queer-dansgezelschap te formeren en zo een bijdrage te leveren aan meer diversiteit in de danswereld.

Initiatiefnemers van RIDCC Maya Roest en Mischa van Leeuwen over het selectieproces:

“Wat zijn we blij en opgelucht dat RIDCC weer doorgaat met publiek dit jaar! En wat zijn we ontzettend dankbaar dat zoveel talenten RIDCC zien als een platform dat een boost kan geven aan hun carrière. De pre-jury selecteerde uit de stapel aanmeldingen 16 inzendingen en met een

telefoontje werden de 16 geselecteerde choreografen op de hoogte gebracht van het goede nieuws. Het was prachtig om de vreugde, verbazing of soms zelf gegil te horen aan de andere kant van de lijn. We zijn ervan overtuigd dat deze editie opnieuw een programma brengt vol opmerkelijke en onvergetelijke duetten.” 

Jan Kooijman presenteert de finale avond

De halve finales zijn op donderdag 23 en vrijdag 24 juni in Theater Rotterdam. Jan Kooijman presenteert de feestelijke finale op zaterdag 25 juni, waarbij de duetten van de, door de vakjury gekozen, 8 finalisten te zien zijn. 

RIDCC Brings Back Fabio Liberti

Voorafgaand aan de halve finale op vrijdag en de finale op zaterdag presenteert de Italiaanse choreograaf Fabio Liberti zijn beklijvende werk Lead me en de award winning dansfilm Don’t kiss.mov. Liberti won RIDCC in 2018 de eerste prijs en de Norrdans Partner Award. Sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot één van de meest in het oog springende en succesvolle jonge choreografen van deze tijd. Hij verdient terecht een eigen podium op het RIDCC-festival.

Hoofdprijs van € 100.000 en 12 Partner Awards

Aan de winnaar van de finale reikt RIDCC de XL Production Award uit. Dit is een coproductie tussen RIDCC en Scapino Ballet Rotterdam, mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad en Scapino Ballet Rotterdam. Deze prijs van € 100.000  stelt de winnende choreograaf in staat om een onafhankelijke productie te creëren met een tournee door heel het land. 

Maar naast deze XL Award, de grootste en meest unieke choreografie prijs van de danswereld, valt er voor de 16 geselecteerde choreografen nog veel meer te halen. Deelname aan de competitie is al een prijs op zich, omdat er een verdiepend programma bij hoort van workshops, masterclasses, netwerkbijeenkomsten en coaching sessies. RIDCCheeft partnerships met 12 (inter)nationale dansgezelschappen en instellingen. De winnende choreografen krijgen bij die 12 partners, waaronder Conny Janssen Danst, Nederlands Dans Theater en Nationaal Ballet, de kans om zich verder te ontwikkelen en hun naamsbekendheid te vergroten. Al deze prijzen bieden zichtbaarheid, een netwerk en kennis om zo op een professionele en zelfverzekerde manier de danswereld te betreden.

Duetten, een bewuste keuze

Uitgangspunt van RIDCC bij het opzetten van de duetten competitie is dat een duet een verhaal vertelt, dat zich afspeelt tussen twee mensen, twee dansers. Deze dialoog, deze uitwisseling, is van belang om tot kennisdeling en gesprek te komen. Een programma met duetten van getalenteerde makers geeft het publiek de ervaring van een avond met korte verhalen, die kunnen verrassen en verwonderen. 

Over RIDCC (Rotterdam International Duet Choreography Competition)

  • RIDCC stimuleert choreografen van over de hele wereld om zich op een duurzame wijze te ontwikkelen. 
  • RIDCC biedt kansen waar het talent van de deelnemende choreografen tot uiting komt en de lokale, nationale en internationale sector en uiteindelijk het publiek van kan profiteren. 
  • RIDCC is de plek waar talent en de sector elkaar ontmoeten. Hier starten vruchtbare samenwerkingen en nieuwe carrièreperspectieven. 
  • RIDCC draagt bij aan de kwaliteit en de mondiale positie van het Rotterdamse, Nederlandse en internationale danslandschap.

Meer info op www.ridcc.com/ en kaartverkoop via Theater Rotterdam

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.