Ribattuta Musica brengt Nederlandse première Pergolesi

Ribattuta Musica brengt Nederlandse première Pergolesi

Ribattuta Musica voert volgende maand een Italiaans programma rond het Stabat Mater van Pergolesi uit. Onder leiding van Andreas Küppers begeleidt het barokensemble de solisten Lenneke Ruiten (sopraan) en Rosina Fabius (alt). Tijdens het concert vindt de Nederlandse première plaats van Pergolesi’s cantate voor sopraan en strijkorkest Nel chiuso centro (Orfeo). Het concert wordt gehouden op 10 oktober in de Geertekerk in Utrecht. Aanvang 20:15 uur.
Muzikaal leider en klavecinist Andreas Küppers heeft een programma samengesteld rond het Stabat Mater van Pergolesi waarin tevens ruimte is voor diens tijdgenoten. Giovanni Battista Pergolesi (1710 – 1736) werd slechts 26 jaar oud. Zijn voortijdige einde markeerde het begin van een cultstatus zoals men dat in de 18e eeuw eigenlijk niet kende. Zijn Stabat Mater (1736) voor sopraan en alt werd enorm populair en zou het meest herdrukte werk van de 18e eeuw worden. Niemand minder dan Bach maakte een bewerking van dit werk, onder de titel Tilge, Höchester, meine Sünden (BWV.1083).
Nederlandse premièrePergolesi’s cantate voor sopraan en strijkorkest Nel chiuso centro (Orfeo) is sinds zijn ontstaan in 1735 al dikwijls uitgevoerd, maar beleeft pas tijdens dit concert op 10 oktober in Utrecht zijn Nederlandse première met als solist sopraan Lenneke Ruiten. Het werk dat uit vier delen bestaat, duurt ongeveer 15 minuten. Op het programma staan verder het Concerto Grosso no 1 in f kl.t. van Domenico Scarlatti en de Fuga e Grave in g kl.t. van Johann Adolph Hasse.
Ribattuta MusicaRibattuta Musica treedt op met repertoire uit de renaissance en barok in authentieke en kleine bezetting. Behalve voor Radio 4 en in de Nederlandse concertzalen zoals Muziekgebouw aan ’t IJ, Musis Sacrum en De Doelen ging het ensemble ook op tournee door Portugal en België. De vaste kern bestaat uit 35 professionele musici, instrumentalisten, vocalisten en solisten, allen gespecialiseerd in het uitvoeren van dit historisch repertoire. Ribattuta Musica en Andreas Küppers staan garant voor een bevlogen samenspel van ervaren ensemblezangers, vocale solisten en instrumentalisten.
Info en kaartenZaterdag 10 oktober 2020, aanvang 20:15 uurGeertekerkGeertekerkhof 233511 XC UTRECHT
Het concert duurt ongeveer 70 minuten en wordt volgens de corona-richtlijnen van het RIVM uitgevoerd. Er is geen pauze. Kaarten à € 37,50 / € 59,50 zijn verkrijgbaar via: www.rmusica.nl.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.