Reprise Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors

Reprise Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors

De vier doorgewinterde acteurs Adelheid Roosen, Titus Muizelaar, Lineke Rijxman en George Groot bevragen elkaar vrijmoedig over hun verweven levens én liefdes en maakten vorig seizoen de voorstelling Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors. Hierin wordt van het autobiografische het universele gemaakt en kan iedereen die de liefde kent, zich herkennen. Over kwetsbaarheid, verlangen, verrukking en pijn.

Te zien door het hele land: 17 april tot en met 20 juni 2020.

UIT DE PERS

De pers was unaniem verheugd en de voorstelling verscheen in de top 10 van jaar- en seizoensoverzichten van NRC en Theaterkrant.

Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors is een pure daad van liefde, voor elkaar èn voor het publiek, omdat de makers zichzelf letterlijk en figuurlijk op het spel zetten. – NRC *****

Het persoonlijke gevecht dat Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors ensceneert, is snoeihard, rauw, intelligent geestig en uitermate theatraal. […] Op microniveau wordt hier getoond dat met elkaar samenleven gebaat is bij radicale eerlijkheid. – De Groene Amsterdammer

Vanuit de autobiografie op zoek naar universele waarden en pijnen (…) Zo ontvouwt zich een mooi, intiem portret over de wonden die liefde achterlaat. – Parool

Je wordt als toeschouwer compleet overspoeld. Grenzen worden direct onder je neus – of nog dichterbij – opgezocht. De acteurs slagen erin om je in zo’n korte tijd van je geloof in zorgeloze liefde af te helpen, om je vervolgens toch weer met een sprankje hoop naar huis te sturen. – Theaterkrant | Keuze van de Criticus


VIER DOORGEWINTERDE SPELERS + 1 LEGENDARISCH REGISSEUR

Lineke Rijxman is regisseuse en actrice. Ze studeerde aan de Toneelschool in Amsterdam en was 13 jaar lang verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. In 2009 werd Lineke vast lid van het artistieke team van Mugmetdegoudentand. Na het ontvangen van de Colombina voor haar rol in Quality Time (2006), won ze in 2009, voor de rol van Hannah Arendt, de Theo d’Or. Verder was Rijxman onder andere te zien in talloze films en series. In het voorjaar van 2020 is Rijxman te zien in de hoofdrol van de Mug-serie Koppensnellers, die vanaf 3 april door AVROTROS op NPO 3 wordt uitgezonden.

Theatermaakster en artistiek leider van Adelheid+Zina Adelheid Roosen schuwt in haar theater- en filmproducties, geen enkel onderwerp: eerwraak, huiselijk geweld, (homo)seksualiteit in de Islamitische wereld, de Alzheimer van haar moeder, alles mag en móet in de openbaarheid. Haar initiatief voor Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors, kwam voort uit dezelfde behoefte van het niet schuwen, lust tot voortgang en handelend ontmoeten. Zij heeft vele prijzen op haar naam staan waaronder de Prosceniumprijs (1990 + 2012), de LPTW Gilder/Coigney International Theatre Award, en recentelijk, de Harper’s Bazaar Woman of The Year Publieksprijs (2019).

Titus Muizelaar belandt via de toneelschool in Maastricht, langs het Zuidelijk Toneel Globe, het Rotterdamse O.T., bij het progressieve Discordia, waar hij tevens de mede-oprichter van is. Voor Über die Dörfer, de eerste productie van Discordia ontving hij in 1984 een Arlecchino. Via het landelijke Toneelgroep Amsterdam, dat hij ook artistiek heeft geleid, het Antwerpse Toneelhuis en nog vele andere tussenstations streek hij neer bij Adelheid+Zina. Hier werkt hij als lid van het artistiek team aan de vele projecten die ontspruiten.

Van 1966 tot 1981 vormde George Groot samen met Anke Groot, Fred Florusse, Jacques Klöters en Pieter van Empelen de cabaretformatie Don Quishocking. Van begin jaren ’80 maakt hij talloze theatervoorstellingen. Hij schreef liedteksten voor o.a. Paul de Leeuw en Jenny Arean. Ook geeft hij les aan de HKU en de Academie voor Theater en Dans. George Groot en Adelheid Roosen maken al vanaf 1990 samen voorstellingen, waaronder hun theatrale openbare gesprek Hetty&George (2012). Voor Tergend langzaam wakker worden ontvingen hij en Adelheid samen met Marcelle Meuleman de Prosceniumprijs (1990).

Luk Perceval richtte in 1984 de legendarische Blauwe Maandag Compagnie op, waarmee hij Ten Oorlog maakte, wellicht een van de belangrijkste theaterstukken uit de Vlaamse cultuurgeschiedenis. In 1997 richtte hij in Antwerpen Het Toneelhuis op, en maakte daar vele internationaal gelauwerde voorstellingen. Sinds 2000 was Perceval vooral in het buitenland actief en ontving vele onderscheidingen, waaronder de Golden Mask Award. Sinds 2019 is Perceval aan NTGent verbonden als artist-in-residence.

SPEELLIJST

17 april | Leidse Schouwburg | Leiden
18 april | Stadsschouwburg Nijmegen | Nijmegen
21 april | Goudse Schouwburg | Gouda
23 april | Schouwburg Amstelveen | Amstelveen
29 april | Theater de Vest | Alkmaar
30 april | Grand Theatre | Groningen
8 mei | Stadsschouwburg Velsen | Velsen
9 mei | Stadstheater Arnhem | Arnhem
13 mei | De Harmonie | Leeuwarden
14 mei | Schouwburg Ogterop | Meppel
18 mei | De Kleine Komedie | Amsterdam
16 t/m 20 juni | Theater Bellevue | Amsterdam

GEZELSCHAPPEN

Mugmetdegoudentand is een eigenzinnig Amsterdams theatergezelschap dat al meer dan dertig jaar succesvol theater en af en toe televisie maakt. De groep maakt nieuw Nederlands repertoire dat de tijdgeest met persoonlijke stem beschrijft. Ze vindt het daarbij van essentieel belang dat theater onderscheid probeert te maken tussen de ene mening en de andere, tussen werkelijkheid en projectie, tussen vorm en inhoud, verstand en onderbuik en tussen hoofd- en bijzaak. Het artistieke team van Mugmetdegoudentand bestaat uit Joan Nederlof, Lineke Rijxman en Marcel Musters.

Theaterroedel Adelheid+Zina van mede-, neder- en buitenlanders, buitenstaanders en wijknomaden maakt theater gebaseerd op vragen stellen, schaamteloze vragen ook, en zonder vooroordeel. Haar repertoire bestaat uit levensverhalen die ze raapt, haar podium is de straat, de wereld haar speelveld. Altijd tegen het reliëf van een zo groot mogelijke vrijheid om met elkaar een toekomst te scheppen, die alleen gerealiseerd kan worden in samenhang met de Ander. Adelheid+Zina verzamelt, kantelt, schept, herdefinieert en doet een voorstel. Naar u. Met u.

CREDITS

Tekst + spel: Lineke Rijxman, Adelheid Roosen, Titus Muizelaar, George Groot
Regie: Luk Perceval
Dramaturgie + regie-assistentie: Lauren Rissik
Vormgeving: Jantje Geldof + Adelheid Roosen
Coproductie: Adelheid+Zina | Mugmetdegoudentand

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.