Rent pakt en raakt je!

Rent pakt en raakt je!

Recensie en foto’s: Stephan Markus

Afgelopen weekend speelde de, door Spot 11 geproduceerde, voorstelling Rent in The Inside in Oisterwijk. Eenmaal binnen wanen we ons echt in New York, want de hele ruimte wordt gebruikt om de show te spelen. Trappen en galerijen dienen als kamers of schuilplaatsen.

Soms hapert het licht even en moet je even zoeken waar er gespeeld wordt, aangezien er veel gebeurd.

Rent omvat een jaar uit het leven van vrienden die in New York wonen en om moeten gaan met relaties, liefde, verlies, armoede en AIDS. Het verhaal speelt zich af in de jaren ‘90 waar het hebben van AIDS vaak een doodvonnis is. Mark, een documentairemaker, besluit op 24 december 1989 een film (zonder script) te maken van het leven in de kunstenaarswijk waar hij samen met zijn vrienden woont. Mark en zijn vrienden leven in een groot kraakpand die de huisvesting is voor honderden kunstenaars en daklozen. Ze leven in een benarde situatie. De jonge bohémiens moeten zien te overleven in de snelle en chaotische New Yorkse maatschappij. Ze worden uitgespuugd doordat zij anders zijn. Zo krijgen we te maken met heel veel kleurrijke personages die bijvoorbeeld lesbisch, travestiet, nachtclubdanseres, muzikant of homoseksueel zijn. Velen van hen zijn helaas ook drager van het AIDS-virus. Hun excentrieke levensstijl vergt veel van ze en zorgt ook voor onderlinge conflicten. Rent, een productie met een overweldigend en ontroerend verhaal, heeft maar één duidelijke boodschap: Leef iedere dag alsof het je laatste kan zijn!

Begeleid door een liveband zien we een zeer gevarieerde cast met een ensemble dat de voorstelling draagt en versterkt. De frivole Angel is in deze versie van Rent een eigentijdse dragqueen die elke situatie probeert te sussen. De vriendengroep dreigt elkaar door de heftige omstandigheden kwijt te raken, maar komen er dan achter dat zonder elkaar de wereld lang niet zo mooi is.

Pijnlijk duidelijk wordt dat, ondanks dat Rent al jaren speelt, alle omstandigheden waar deze groep mee te maken heeft of krijgt in de huidige tijd nog steeds van toepassing zijn. Acceptatie van je geaardheid, je voorkeur voor muziek of het accepteren van het feit dat je AIDS hebt, het zijn allemaal problemen waar mensen op dit moment nog steeds mee geconfronteerd worden.

Elk castlid raakt je in de vertolking van hun personage met ieder zijn of haar eigen probleem.  De fragiele Mimi die aan de  drugs raakt, omdat ze denkt dat dat haar probleem wel op zal lossen. De stoere Roger, die eigenlijk een klein hartje blijkt te hebben. Allemaal maken ze iets los. Deze versie van Rent pakt je en raakt je! 

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.