Rent: Hoeveel awards zal deze versie binnen slepen

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen zaterdag avond 30 juni in het Chassé theater in Breda, was helaas alweer de laatste voorstelling van Rent van BST De Derde Akte – waarom helaas, omdat er in lange tijd niet zo’n goede versie in het theater heeft gestaan, als deze.

BST De Derde Akte is dé studenten- theatervereniging van Breda. Jaarlijks worden er een aantal voorstellingen geproduceerd, zowel bestaand als zelfgeschreven; voor en door studenten. Er is Engels en Nederlands toneel, musical en andere theatergerelateerde activiteiten. De leden houden zich buiten hun studie om bezig met acteren, techniek, artistieke en zakelijke aspecten van producties. Plezier en ontwikkeling staan centraal en theater is wat ze bindt.

Dit jaar hebben ze gekozen voor de musical Rent. De van oorsprong Amerikaanse Rockmusical, gecreëerd door Jonathan Larson in 1988 en gebaseerd op de opera La bohème van Giacomo Puccini, waarin we een jaar lang een kijkje nemen in het leven van acht vrienden in New York. We zien ze worstelen met relaties, liefde, met het omgaan met drugs en de gevolgen ervan, aids. We maken kennis met de verteller van het verhaal, de filmmaker Mark en zijn voormalige geliefde Maureen en haar lesbische vriendin, de advocate Joanne. De ex-drugsverslaafde, Roger en zijn verslaafde minnares Mimi. Tom en de drag queen Angel. De laatste vier zijn besmet met hiv. Als laatste maken we kennis met Benjamin, een vroegere vriend van de groep, maar na zijn huwelijk met een rijke vrouw is hij hun huurbaas geworden. Hij weet de levensstijl van zijn oude vrienden niet meer te waarderen en probeert hen dan ook uit het appartement te krijgen.

Elk cast lid was perfect gecast voor zijn of haar rol. Bram Limberger als Mark was heel innemend, zijn ogen straalden en hij speelde de rol heel natuurlijk. Mozes van Toledo als Roger, dit kon bijna niet beter gespeeld worden, hij had zich goed ingeleefd in deze rol. Djarana Taihitu als Mimi, wat kan zij goed zingen en haar spel was gewoon subliem. Eefje Heiblom als Maureen was komisch, maar met een ruw randje, zonder enige terughoudendheid wist ze de lesbische Maureen neer te zetten, het zag er heel geloofwaardig uit. Laurens Koning mocht Angel spelen en dit deed hij echt fantastisch, hij heeft iets charismatisch over zich, je kan gewoon niet stoppen om naar hem te kijken. Joanne werd gespeeld door Robyn Pierson, haar zang was echt heel aangenaam on naar te luisteren en ook zij wist de lesbische vrouw in alle opzichten uit haar te halen.

Ik heb in lange tijd niet zo’n goede versie van Rent gezien; elk karakter, elke song, alles klopte gewoon – met helaas één klein minpuntje: het geluid van de live band was soms net iets te hard, zodat je niet meer kon horen wat er gezegd of gezongen werd. Het decor was heel simpel gehouden, maar dat hoort bij deze voorstelling, de spelers maakten de voorstelling en daar heb je geen druk decor voor nodig. Jammer dat ze niet nog meer voorstellingen spelen, anders zou ik zeggen dit moet je gezien hebben. Ik wacht al met spanning af hoeveel amateur awards ze hiermee in de wacht zullen slepen.

Mark – Bram Limberger
Roger – Mozes van Toledo
Mimi – Djarana Taihitu
Maureen – Eefje Heiblom
Joanne – Robyn Pierson
Angel – Laurens Koning
Tom Collins – Roy Verhoeven
Benny – Sven Bācker
Ensemble 1 – Jessy van de Walle
Ensemble 2 – Niels Adriaansen
Ensemble 3 – Janneke de Beer

FOTO: Stephan Markus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.