Regisseur Eva Line de Boer wint ITs Ton Lutz Award 2014

Regisseur Eva Line de Boer wint ITs Ton Lutz Award 2014

25ste editie ITs Festival feestelijk afgesloten met prijzenregen

Meer dan 200 nieuwe nationale en internationale theatertalenten (in toneel, dans, kleinkunst, mime, regie, vormgeving en theaterschrijven), ruim 100 crewleden, 60 nieuwe producties, 30 off stage programma’s, 8 dagen lang en een boel aan nieuwe plannen die met ontmoetingen in gang zijn gezet. Het ITs Festival vond van 20 t/m 27 juni plaats in 7 verschillende Amsterdamse theaters en op 2 externe locaties. Vanavond werd in het Compagnietheater de succesvolle 25ste editie van het International Theatre School Festival afgesloten met de Awards Show waar 7 prijzen werden uitgereikt aan de afstuderende talenten.

In een afgeladen Compagnietheater nam Eva Line de Boer met de voorstelling Euphoria de ITs Ton Lutz Award in ontvangst voor beste regie. De jury schreef in zijn rapport: “In deze voorstelling is een maker pur sang aan het werk. Een stilistisch sterke en gave voorstelling: in beeld dwarrelt er geen stofje per ongeluk neer, in spel is zelfs de pink geregisseerd.” Eva Line de Boer, student aan de regie opleiding van Toneelacademie Maastricht, wint dankzij Imagine Nation €4.500,- aan prijzengeld, te besteden aan de verdere ontplooiing van haar talent én een begeleidingstraject op maat t.w.v. € 2.000,- aangeboden door Cultuur-Ondernemen. Bovendien wordt de voorstelling opnieuw geprogrammeerd in het Compagnietheater.

De ITs Krisztina de Châtel Award werd gewonnen door Louis Vanhaverbeke die met zijn voorstelling Kokitote zien was binnen het programma CHOREO(graphic)Selection 2014. De jury: “Louis heeft een duidelijke focus, spreekt het publiek direct aan en houdt je hierdoor meteen bij de les. Kokito heeft diepgang en tart de grenzen van wat dans is; het onderzoekt op een spannende en persoonlijke wijze de relatie tussen physical movement en taal. Deze zoektocht sprak bijzonder tot de verbeelding en de jury ziet graag uit naar de verdere ontwikkeling van deze maker.Vanhaverbeke (student SNDO Amsterdam) ontvangt € 4.500,- aan prijzengeld, te gebruiken voor verdere persoonlijke en artistieke ontwikkeling. Daarnaast mag hij zijn nieuwe choreografie vertonen tijdens het ITs Festival in 2015.

De Kemn-A-ward, de prijs voor de meest veelbelovende en talentvolle acteur of actrice, is dit jaar gewonnen door Melody Klaver, student aan de Toneelacademie Maastricht. De jury schreef: “Melody zet haar rol in De Meeuw op een persoonlijke edoch zeer vakbekwame manier neer. Stevig en met een zeer expressief fysieke aanwezigheid. Ze ontroert en overtuigt over de hele linie. Ze transformeert daarbij van kwetsbaar tot arrogant. Vol spelplezier geeft ze je inzicht in de roerselen van haar personage. Een genot voor het oog en voor het oor!” Klaver ontvangt € 1.000,- te besteden aan vliegtickets naar een film- of theaterstad naar keuze, € 2.000,- voor workshops en masterclasses in de gekozen stad en een masterclass naar keuze van Kemna Training.

Theaterzaken Via Rudolphi organiseert dit najaar een tournee met drie jonge theatermakers die hun eigen werk op het ITs getoond hebben. Een geweldige kans voor de jonge makers om hun werk aan een groot en landelijk publiek te tonen. De drie voorstellingen die door de jury geselecteerd zijn om dit najaar te toeren onder de naam Het Debuut zijn: Methamorphosen van Greet Jacobs, Linda Lugtenborg en Femke Stallaert (Rits School of Arts, Brussel), NXT LVL van Nick Bos, Mathieu Wijdeven en Jip van del Dool (Toneelacademie Maastricht, Performing) en Rhythm of the Night van Marijn Brussaard (Theaterschool Amsterdam, Mime).

De ITs Parade Parel gaat dit jaar naar Tamar Blom en Kajetan Uranitsch (De Theaterschool, mime) met Body On.Wat op het eerste oog misschien slechts een grensverleggend spelersonderzoek lijkt, ontwikkelt zich snel tot een compromisloos en zorgzame verbeelding van het menselijk samenzijn. Voortdurend zijn de makers in controle. Ze zijn zich steeds bewust van hun relatie tot elkaar, de ruimte en het publiek,” aldus het juryrapport. Deze voorstelling is nogmaals te zien tijdens de Parade in Amsterdam van 13 t/m 16 augustus 2014.

De ITs NORMA Dance Award gaat naar de beste danser en is dit jaar gewonnen door Benjamin Muller van Artez Dansacademie. Uit het juryrapport: Benjamin Muller trok onze aandacht in bijna elke scene. Zijn charmante en intelligente theateraanwezigheid werd versterkt door een krachtige lichamelijkheid en groot bewustzijn van de ruimte om zich heen. Verrassende en eigenzinnige dans ontstonden op onverwachte momenten en de kwetsbaarheid die hij ons showde was opmerkelijk”. Muller gaat er vandoor met € 2.000,- aan prijzengeld, beschikbaar gesteld door het NORMA fonds, te besteden aan de eigen ontwikkeling als danser.

De ITs Ro Theater Award voor beste nieuwe toneeltekst werd dit jaar voor de eerste keer uitgereikt aan Eva Jansen Manenschijn (student Writing for Performance, HKU) voor haar tekst On all fours. “Eva bezit het uitzonderlijke talent om in slechts enkele zinnen een geheel nieuwe wereld tevoorschijn te toveren. Een wereld die bijna tastbaar is en de lezer dan wel toeschouwer volledig in zich op weet te zuigen. Met haar mooie beeldende taal roept de schrijfster een inktzwarte wereld op die er behoorlijk inhakt, en je voorlopig niet loslaat” aldus de jury. Ze wint een residency ter waarde van €4.000 bij het Ro Theater, om zo een nieuwe toneeltekst te kunnen beginnen én de mogelijkheid om met acteurs van het Ro Theater die tekst te presenteren aan publiek.

 

Juryleden 2014:
ITs Ton Lutz Award: Pieter Kramer, Pol Eggermont en Nasrdin Dsjar;
ITs Krisztina de
Châtel Award:Suzy Blok, Jasper Weck, Anne Affourtit en Roni Haver;
Kemn-A-ward:
Houdijn Beekhuis, Bobby Boermans en Renee Fokker;
ITs Parade Parel:
Nicole van Vessum, Marcus Azzini, Christiaan Mooij en Victorien Verhulst;
Het Debuut: Marie-Anne Rudolfi, Maarten van der Cammen, Elsie de Brauw en Peer van den Berg;
ITs NORMA Dance Award: Marcelle Schots, Heather Ware en Ty Boomershine;
ITs Ro Theater Award:Arthur Schmidt, Timen Jan Veenstra en Liet Lenshoek.

Foto: Jochem Jurgens

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.