Reclaiming the Goddess nu te zien in Drachten

Reclaiming the Goddess nu te zien in Drachten

Zahira Lieneke Mous vertelt persoonlijk verhaal in krachtige dansvoorstelling

Na een succesvolle première van Reclaiming the Goddess in Het Amsterdams Theaterhuis en lezingen en workshops in São Paulo, keert choreografe Zahira Lieneke Mous terug naar haar Friese roots. Op 23 januari 2020 is haar krachtige dansvoorstelling over women empowerment eenmalig te zien in Theater de Lawei in Drachten. In deze zeer persoonlijke productie met vrouwen in de hoofdrol, staat het (her)winnen van kracht na een trauma centraal.

Pijnlijke ervaring
De voorstelling Reclaiming the Goddess is Zahira’s persoonlijke verhaal over seksueel misbruik. Om haar trauma’s na een verkrachting te verwerken, zocht ze vijf jaar geleden hulp bij João Teixeira de Faria; een ‘spiritueel genezer’ die sinds de jaren zeventig een gebedscentrum bestiert in het binnenland van Brazilië. De Faria zegt dat geesten bezit nemen van zijn lichaam, waarna hij ‘spirituele chirurgische ingrepen’ uitvoert en ziektes als kanker kan genezen. De Faria heeft als bijnaam João de Deus (Jan van God) en werd wereldberoemd door aandacht van sterren als Naomi Campbell en Oprah Winfrey.

Rechtszaak
In december 2018 zocht Zahira de pers op om seksueel misbruik door deze beroemde spirituele genezer bloot te leggen. Na een openhartig interview in de Braziliaanse talkshow Conversa com Bial werd Zahira’s verhaal wereldwijd verspreid en kwamen binnen een maand meer dan 600 vrouwen naar voren die vertelden ook seksueel misbruikt te zijn door ‘John of God’. Op 29 november 2019 was Zahira terug in Brazilië om tegen De Faria te getuigen. Tevens gaf ze lezingen en workshops in São Paulo, waarmee ze anderen inspireert om dans en meditatie in te zetten om traumatische gebeurtenissen te verwerken.

Verhaal in drie delen
Om zichzelf en anderen te helpen in het proces van begrip en verwerking, besloot Zahira in 2019 de dansproductie Reclaiming the Goddess te maken. Met veel emotie en intensiteit vertellen dansers Maria Kuchowicz, Merel Cornet, Jacqueline Back en Noa van Tichel in drie delen Zahira’s verhaal over het hervinden van de eigen kracht: elk hoofdstuk heeft een choreografische frase die een centrale rol inneemt. De voorstelling wordt live begeleid door de Catalaanse cellist en vocalist Laura Roura Foixa. Zahira zelf zal in deze voorstelling zingen en speelt de rol van priesteres. Omdat het vroeger als onkuis werd gezien dat vrouwen de cello bespeelden (omdat ze dan met gespreide benen zitten), is de cello gekozen als feministisch statement.

Zahira Lieneke Mous: “Als je seksueel misbruikt bent, is het belangrijk om er over te praten. Ga door de schaamte heen, ook al weet je niet wat er staat te gebeuren. Het is het grootste cadeau dat jij jezelf kunt geven.”

Over Zahira Lieneke Mous
Zahira Lieneke Mous is sinds 2006 professioneel choreograaf en produceerde diverse voorstellingen in Nederland, de VS, Brazilië en India. Met haar voorstellingen zet Zahira dans in om maatschappelijke en sociaal-emotionele kwesties aan te kaarten. In 2012 richtte zij Changing Lives Through Dance op, waarmee zij meisjes die werden gered uit de prostitutie van Mumbai (India) weer zingeving, kracht, plezier geeft en zicht op een betere toekomst biedt. Ook maakte zij in lokale theaters in Brazilië avondvullende producties met leerlingen om hun zelfvertrouwen te ontwikkelen en een toekomstperspectief te bieden. In 2010 behaalde Zahira een Master of Fine Arts in Dance aan de Universiteit van Oklahoma, met de focus op choreografie, performance en danseducatie. Daarnaast schrijft zij recensies en artikelen voor Dans Magazine.

FOTO: ©Sjoerd Derine

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.