Rechterlijke uitspraak verbiedt gedeelte van Nederlandse tournee “Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt”

Rechterlijke uitspraak verbiedt gedeelte van Nederlandse tournee “Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt”

Van 8 november 2016 tot 28 januari 2017 zijn in 44 schouwburgen in Nederland evenveel voorstellingen van het toneelstuk “Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt” geprogrammeerd, met in de hoofdrollen actrice Angela Schijf en haar echtgenoot, acteur Tom Van Landuyt, in een productie van de VZW Ilias (roepnaam naastdeburen).

Het toneelstuk is gebaseerd op de novelle Kreutzersonate van Lev Tolstoj, die op zijn beurt geïnspireerd is op de Kreutzer Sonata, een muziekstuk van Ludwig van Beethoven.

“Kreutzersonate, als het verlangen maar stopt” werd in 2015-2016 al tientallen keren succesvol opgevoerd (met dezelfde acteurs in de hoofdrollen) in diverse theaters in Vlaanderen en enkele schouwburgen in Nederland.

Bij de eerdere opvoeringen werd de live-muziek bij het stuk, in hoofdzaak de Kreutzer Sonata van Ludwig van Beethoven, uitgevoerd door de Vlaamse violiste Jolente De Maeyer en de Vlaamse pianist Nikolaas Kende. Voor het spelen van de live-muziek bij de geprogrammeerde opvoeringen van 8 november 2016 tot 28 januari 2017 werden de Nederlandse muzikanten Myrthe Helder (viool) en Nicolas van Poucke (piano) aangetrokken.

Jolente De Maeyer en Nikolaas Kende zijn daarop naar de Belgische rechter gestapt om de voorstellingen zonder hun deelname te verbieden.

Met vonnis van de Antwerpse Rechtbank van Koophandel van 6 oktober 2016 werd als voorlopige maatregel en in afwachting van een uitspraak ten gronde verbod opgelegd:

-aan Angela Schijf, Tom Van Landuyt en producent VZW Ilias “om het muziektheaterstuk Kreutzersonate – Als het verlangen maar stopt waar dan ook tussen 1 en 28 januari 2017 aan het publiek mee te delen zonder toestemming van de heer Nikolaas KENDE”  -aan Angela Schijf, Tom Van Landuyt en producent VZW Ilias “om de muziekkeuze en de wisselwerking ervan met de tekst van het muziektheaterstuk Kreutzersonate– Als het verlangen maar stopt tussen 8 november 2016 en 28 januari 2017 waar dan ook aan het publiek mee te delen zonder toestemming van heer Nikolaas KENDE en van mevrouw Jolente DE MAEYER”

Aan dit voorlopig vonnis werd een dwangsom verbonden per voorstelling dat het verbod zou worden geschonden.

In de gegeven omstandigheden tekenden de acteurs Van Landuyt – Schijf en het productiehuis Ilias (roepnaam naastdeburen) hoger beroep aan tegen de uitspraak van de Antwerpse rechter. In afwachting van de uitspraak in graad van beroep zal het uitgesproken verbod worden gerespecteerd. De voorstellingen tussen 1 en 28 januari 2017 zijn daarom noodgedwongen tot nader order afgelast. Ongeveer 8500 mensen zullen die voorstellingen niet kunnen bijwonen.

Bij de voorstellingen van 8 november tot 31 december 2016 zal de Kreutzer Sonata worden opgevoerd, maar zal geen gebruik worden gemaakt van de muziekkeuze die, volgens de Antwerpse rechter, van de hand is van Nikolaas Kende en Jolente De Maeyer en bijgevolg evenmin van “de wisselwerking ervan met de tekst van het muziektheaterstuk Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt”, hoewel deze klassieke werken, net als de novelle van Tolstoj, tot het publieke, respectievelijk muzikale en literaire gemeengoed behoren.

De Nederlandse topmusici Myrthe Helder en Nicolas van Poucke zullen bij het toneelstuk, naast Beethovens Kreutzer Sonata, enkele andere magistrale muziekstukken opvoeren die een sublieme en originele wisselwerking brengen met de tekst van het stuk.

BRON: http://senf.pr.co/139115-rechterlijke-uitspraak-verbiedt-gedeelte-van-nederlandse-tournee-kreutzersonate-als-het-verlangen-maar-stopt

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.