Recensie Theatervoorstelling Code Rood door Oscar Spaans

Recensie Theatervoorstelling Code Rood door Oscar Spaans

recensie van Oscar Spaans

Het verhaal dat zangeres en theatermaker Patricia Goduto vertelt in haar autobiografische one-womanshow Code Rood, is zowel schrijnend als hoopvol. Ze deelt haar persoonlijke ontboezemingen in een eenvoudige maar veelzeggende huiskamersetting. Een bank bezaaid met lege medicijndoosjes en drankflessen in de ene hoek, in de andere een spiegel waarin ze amper meer durft te kijken.  

Ze begint bij het begin: haar veelbelovende carrière in de theaterwereld en de angststoornis die ze met pillen probeerde te onderdrukken. Totdat ze in een psychose belandt en moet worden opgenomen. Tot zover het schrijnende gedeelte. Wat de show hoopvol maakt is simpelweg het feit dat Goduto weer in volle glorie op het podium staat, met al haar herwonnen zelfvertrouwen en energie. De drank en de pillen – waar ze inmiddels vanaf is – hebben kennelijk geen sporen op haar stembanden achtergelaten, ze zingt prachtig. Eigen liedjes, maar ook variaties op klassiekers zoals ‘Avond’ van Boudewijn de Groot, ‘Laat me’ van Ramses Shaffy of ‘Creep’ van Radiohead.  

In twee uur tijd vertelt ze hoe ze, via de liefde, haar weg terugvond naar het licht. Het publieke krijgt een inkijkje in de troosteloze wereld van de ggz. Maar aan het eind van het liedje is Code Rood vooral een ode aan de veerkrachtigheid van de mens. 

Oscar Spaans is columnist geweest bij NH Dagblad en nu werkzaam als freelance Journalist bij het Noord- Hollands Dagblad en eindredacteur voor Hard/hoofd

Website  https://www.oscarspaans.nl/

E-mail      o.spaans@mediahuis.nl

FOTO:©Eus Driessen

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.