Recensie : Billy Elliot: Focking Abnormaal goed!

Recensie : Billy Elliot: Focking Abnormaal goed!

Geschreven door: Dennis Swiers

Billy Elliot in Nederland? Kenners van deze musical zouden zeggen dat dit onmogelijk is. Hoe kunnen we in Nederland genoeg jongens vinden die de rol van Billy zouden kunnen spelen? Toch is het Stage Entertainment gelukt en met resultaat!

20141205_190213Wij zagen de voorstelling van vrijdag 5 december 2014. De rol van Billy werd gespeeld door Tydo Korvers, Michael door Tycho Bekker en Debby door Thalia Schumacher. Oma werd gespeeld door Carry Tefsen,

De musical Billy Elliot, gebaseerd op de wereldberoemde film, vertelt het inspirerende verhaal van een 11-jarige zoon uit een arbeidersgezin ten tijde van de mijnstakingen in Engeland (1984-1985). Billy zit op boksen maar belandt toevallig in een balletles. Tot zijn eigen verbazing blijkt hij hiervoor talent te hebben. Tegen de wil van zijn vader in gaat hij, onder begeleiding van zijn fanatieke balletdocente, steeds harder trainen. Uiteindelijk mag hij auditie doen voor de Royal Ballet School in Londen. Billy hoopt zijn droom om danser te kunnen worden te verwezenlijken, wat hem thuis grote problemen oplevert. Want wat is belangrijker? Een gezinsleven redden dat door politieke en sociale omstandigheden aan de rand van de afgrond staat of het geven van een kans aan een kind met een bijzonder talent?

Billy Elliot is al bijna 10 jaar een grote hit op Westend, wat niet gek is. Het verhaal van Billy Elliot is grappig, emotioneel en aandoenlijk. De muziek van Elton John past goed bij het verhaal en de plaats waar de musical zich afspeelt. Het decor is heel Basic, wat perfect bij de voorstelling past. Een groots decor had afbreuk gedaan op het verhaal en de situatie. Ook de belichting is ontzettend mooi, vooral tijdens de woede dans.

Bij de Nederlandse vertaling van deze voorstelling is gekozen voor een nieuw dialect. Door de keuze van dit dialect geloof je meer dat het verhaal zich in Engeland afspeelt, al is het gewoon Nederlands gesproken. Ook past het dialect goed bij het milieu waar de voorstelling zich afspeelt. Martine Bijl heeft gezorgd voor een sublieme vertaling, wat de voorstelling dichtbij het origineel houdt.

Tydo is 1 van de 6 Billy’s en mocht al de allereerste try-out spelen. Tydo heeft geen dansachtergrond, maar dat is tijdens de voorstelling niet te merken. Zijn spel is erg sterk en geloofwaardig en ook zijn zang is erg goed en met veel gevoel. Michael is een rol waarvoor je een hoop humor moet hebben. Tycho is geknipt voor deze rol en speelt deze rol lekker over de top! Debby is geen grote rol, Thalia speelt deze rol erg overtuigend en speelt ook erg goed op de momenten dat ze geen tekst heeft.

De volwassen cast is ook zeer overtuigend. De rol van Mrs Wilkinson wordt gespeeld door Pia Douwes en ze speelt dit ontzettend goed. Ze schakelt perfect tussen de afstandelijke en de gevoelige Mrs Wilkinson. De vader van Billy wordt gespeeld door Bas Heerkens en de broer van Billy door Reinier Demeijer. In de musicalwereld zijn dit geen grote namen en ze zijn duidelijk gecast op sterk acteerwerk. Dit is voor deze voorstelling ook zeker de belangrijkste eigenschap die deze rollen nodig hebben. Door het sterke acteerwerk van deze twee mannen wordt het nummer ´Misschien wordt hij een ster´ zeer overtuigend. ´Opoe´ wordt gespeeld door Carry Tefsen en speelt een aandoenlijke oma die tijdens haar solo nog even heerlijk het podium over walst. Dennis Willekens speelt de balletpianist MR. Braithwaite en gaat helemaal los tijdens ´Elastieke Bene´.  Als laatste wil ik toch nog even Bas Grevelink noemen die een zeer grappige George neerzet.

Het ensemble klinkt geweldig en zal naar maten ze meer ´speeluren´ gemaakt hebben steeds beter worden. Er zit zeker nog genoeg groei in de voorstelling.

Billy Elliot is samen met Soldaat van Oranje het beste wat op dit moment in het Nederlandse Theater te zien is bevat een lach en een traan en vooral veel kippenvel momenten! Onze aanrader van het seizoen!

hart heelhart heelhart heelhart heelhart heel


 

 

 

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.