Raymi Sambo maakt voorstelling over Michelle en Barack Obama

Raymi Sambo maakt voorstelling over Michelle en Barack Obama

Theatergezelschap Raymi Sambo Maakt presenteert vanaf oktober 2024 ‘Duizend aanslagen op de Obama’s’: een theatervoorstelling over Michelle en Barack Obama. In deze voorstelling wordt een biopic gemaakt van het echtpaar, acht jaar nadat ze het Witte Huis verlieten. Ze worden gefilmd tijdens pittige relatietherapie sessies waarin ze terugblikken op hun periode in het Witte Huis, een plek waarin ze zich nooit echt thuis voelden. Duizend aanslagen op de Obama’s is op vrijdag 4 oktober de openingsvoorstelling van de Black Achievement Month. De première is op zaterdag 5 oktober 2024 in Internationaal Theater Amsterdam. Hierna is de voorstelling te zien in diverse theaters in Nederland tot en met eind december.

Over de voorstelling
Acht jaar na hun vertrek uit het Witte Huis zoeken Barack en Michelle Obama naar hun plek in de samenleving. Michelle is een bestseller auteur en een van de invloedrijkste Amerikanen van dit moment. Barack reist over de hele wereld om lezingen te geven en campagnes te voeren. Maar in een wereld van extremisme en centrumrechts denken neemt hun relevantie en invloed af.
 

In Duizend aanslagen op de Obama’s wordt een biopic gemaakt van het echtpaar tijdens pittige relatietherapiesessies. Het moet een meeslepend verhaal worden over de periode in het Witte Huis waar ze zich nooit echt thuis voelden. Gaandeweg komen de acteurs die de Obama’s moeten vertolken in de knel met hun personages. Want hoe speel je iemand waarvan je alleen de buitenkant kent? De acteurs bevragen de keuzes en motivaties van de Obama’s en dagen vaststaande overtuigingen uit. Is er nog hoop? Yes, there is. Is dat makkelijk te vinden? No, it’s not.

Michelle Obama wordt gespeeld door Urmie Plein (Columbina winnares voor Ik zeg toch sorry). Michiel Blankwaardt (Arlecchino nominatie Woiski vs Woiski). De overige rollen worden gespeeld door Thijs Prein, Femi van Elshuis, Jaralsey Andrews.

Raymi Sambo over de voorstelling
“Er zijn van die momenten in je leven waarop je precies weet waar je op dat moment was. Ik had de wekker gezet omdat ik zo opgewonden was. Voor het eerst kon iemand die op mij lijkt president worden van een land in het vrije westen. Toen ik mijn tv aandeed, zag ik hem spreken. Het moment van bekendmaking was al voorbij maar ik weet dat ik in één keer wakker was. Toen het tot mij doordrong begon ik spontaan te huilen. Ik ben iemand die graag gelooft dat alles waar je voor strijd, kan gebeuren. Barack Obama was voor mij de belichaming hiervan. Iets wat niemand ooit had durven dromen is hem gelukt. Niet met geschreeuw en lelijk-doenerij maar vanuit hoop en positiviteit. De aanwezigheid van de Obama’s in het Witte Huis leerde mij dat hoe onaardig mensen ook tegen je doen je altijd je waardigheid moet behouden en gefocust moet blijven op je doel. Hun boodschap is tot de dag van vandaag een bron van inspiratie voor mij als maker, niet alleen in een turbulente cultuursector maar ook in een steeds wranger wordende wereld. De Obama’s staan voor mij voor: niks is onmogelijk!”

Speelperiode
Duizend aanslagen op de Obama’s  is te zien van 2 oktober tot en met 21 december 2024. De speellijst staat op raymisambomaakt.com/obamas. De kaartverkoop loopt via de website van de betreffende theaters.

Over Raymi Sambo Maakt
Raymi Sambo Maakt creëert voorstellingen, podcasts, films en talkshows die hun wortels vinden in de interculturele en de queer samenleving. De onderwerpen zijn actueel en geïnspireerd door gebeurtenissen in het land en ingebed in een universele thematiek. Relevante en herkenbare verhalen voor iedereen die niet gelooft in hokjes en graag de eigen bubbel doorbreekt.

credits
Spel: Urmie Plein, Michiel Blankwaardt, Thijs Prein, Femi van Elshuis, Jaralsey Andrews Idee, regie, tekstbijdragen: Raymi Sambo Tekst: Sem Anne van Dijk Schrijfcoach, tekstbijdragen: Erik Snel Dramaturgie: Gerardjan Rijnders Scenografie: Vasilis Apostolatos Lichtontwerp: Jasper Kayser Styling: Jantine Kraaijeveld Score: Kaspar Schellingerhout Techniek: Event Support Drost Beeld: Hollandse Meesters, Tamer Al-Sadat, Bart Grietens

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.