Rapunzel de musical, vermaak voor jong en oud

Rapunzel de musical, vermaak voor jong en oud

Recensie: Vera Visser – de Mol

Van Hoorne Entertainment won met Belle en het Beest en Assepoester de Musical de Award Beste Familiemusical. In theaterseizoen 2023-2024 zetten ze de sprookjestraditie voort met Rapunzel de Musical. Deze glansrijke familiemusical is opnieuw een ware beleving voor jong, maar ook voor oud! In de voorstelling komt het welbekende verhaal tot leven over het meisje met haar prachtige, lange haren. Met betoverende liedjes, schitterende kostuums, een groots decor en natuurlijk een flinke dosis humor is Rapunzel dé sprookjesmusical van het jaar!

Prinses Rapunzel en haar moeder de koningin zijn al jaren op zoek naar dé perfecte kapper om de lange haren van Rapunzel te knippen. Dit kan alleen met een gouden schaar. Met elke gewone schaar zal de betoverde Rapunzel in steen veranderen bij een knipbeurt. Gelukkig is Hilbrandt in het bezit van kapperszaak Den Gouden Schaar, inclusief een schaar van goud. Dus Rapunzel kan geknipt worden. Maar het kappershulpje Tobias heeft de gouden schaar net naar de scharenslijper in de stad gebracht. Naast een goede kapper is Rapunzel eigenlijk ook op zoek naar de liefde. En daar heeft de molenaarsvrouw wel oren naar, haar zoon Jacob is volgens haar dé perfecte liefdespartner voor Rapunzel. Maar Tobias is ook op slag verliefd op Rapunzel. En zo raakt Rapunzel in een hilarische strijd verwikkeld. Ze wordt ontvoerd door Jacob en zijn moeder en Tobias kan eindelijk de dappere held uithangen. Maar wie wint uiteindelijk de strijd om haar hart?

De zaal zat vol met kinderen en volwassenen. Reikhalzend keken ze uit naar de première van deze nieuwe musical. De opening was een swingend nummer dat het verhaal introduceerde. Het ensemble, bestaande uit Emma Broekman, Céline Grift en Lisa Hoogstadt, veegde al dansend en zingend het dorpsplein aan. Later speelden zij ook nog de lakeien. Drie dames die elkaar prima aanvulden en mooie stemmen hadden. Kapper Hilbrandt, gespeeld door Stijn Mac Gillavry, had wat weg van een bekende sterrenkapper met zijn weelderige haardos en zijn stoppelbaard. Zijn hulpje Tobias, gespeeld door Kelvin Wormgoor, droomde eigenlijk van een iets stoerder beroep dan kapper. Iets met zwaarden en het verslaan van draken om een prinses voor zich te winnen. Maar hij is de enige opvolger van Hilbrandt, dus dat gaat hem niet worden volgens de kapper.
Als Marisa van der Meer als molenaarsvrouw en haar zoon Jacob, gespeeld door Aron Bruisten, het toneel opkomen, brengen zij een hoop humor met zich mee. Heerlijke kinderhumor als dingen verkeerd verstaan en scheten laten. Ze hebben al snel de lachers op de hand.
Vooral de kennismaking tussen Jacob en de koningin (Iris Warmolts) en Rapunzel (Sita Vermeulen) is erg komisch.
Er gebeurt voortdurend erg veel op toneel, dus er is geen moment om je te vervelen. Het verhaal is redelijk simpel, maar je zou er zelfs een diepere laag in kunnen vinden: Tobias wil geen kappershulpje zijn, maar iets stoers doen. Dat lukt hem uiteindelijk. Dus hier kunnen de kinderen ook in zien dat je echt wel kunt bereiken wat je wil, als je er maar moeite voor doet.
Het decor zat slim in elkaar met de bovenkant van de molen die kon draaien, zodat we de binnenkant zagen. Zo zagen we dat Rapunzel daar opgesloten zat en konden de andere acteurs via de achterkant (ik denk een trap en niet echt de vlecht van Rapunzel) naar boven komen.
Uiteindelijk kwam natuurlijk alles goed en trouwden Rapunzel en Tobias bij de derde ontmoeting, precies zoals dat hoort in sprookjes. Ik kan hier nog drie pagina’s doorschrijven over alles wat er gebeurde, hoe goed het gespeeld, gezongen en gedanst werd. Maar ik denk dat je gewoon een paar kinderen moet optrommelen om samen te gaan kijken.
Vooruit, één stukje wil ik nog vertellen, omdat ik denk dat dit niet in elke voorstelling zit. Dat Jacob in de molen Rapunzel verleidde met het zingen van ‘Damn, I think I love you’ (uit de K-Otic tijd van Sita) en ze vervolgens de slappe lach kregen. En dat Aron Bruisten er nog de een na de andere grap achteraan plakte. En uiteindelijk iets zei in de trant van: ‘Lekkere première dit…’ Dat zijn toch wel de pareltjes van theater. Dat de acteurs even uit hun rol lijken te vallen en gewoon heel veel lol met elkaar hebben. Twee minuten later zat iedereen weer in zijn rol: vakwerk.
Mijn kinderen van 6, 4 en 2 hebben genoten en hun ouders zeker weten ook!

Cast:
Sita Vermeulen Rapunzel
Eva Jonker Alt. Rapunzel
Kelvin Wormgoor Tobias
Stijn Mac Gillavry Hilbrandt
Marisa van der Meer Molenaarsvrouw
Laura ter Horst Alt. Molenaarsvrouw
Aron Bruisten Jacob
Joris Gootjes Alt. Jacob
Iris Warmolts Koningin
Emma Broekman Ensemble
Céline Grift Ensemble
Lisa Hoogstadt Ensemble
Techniek:
Jelle van der Stoel Licht/Chauffeur
Mitchell Barning Licht
Joost Verkaik Licht
Jörg Hommes Geluid/ Chauffeur
Gerben de Baat Geluid/ Chauffeur
Marc Tuenter Geluid
Remy Derden Stage
Kirsten Broere Productieleider
Ymke van der Werf Productie assistent
Jorike Bolt Productie assistent
Creatives:
Bas Groenenberg Regie
Aron Bruisten/ Bart Mijnster Script/ Liedteksten
Aron Bruisten Arrangementen/Muzikaal leider
Michiel van den Boer Muziek
Stijn Mac Gillavry Choreografie
Francois Wissink Geluidsontwerp
Jelle van der Stoel Lichtontwerp

FOTO:©Wim Lanser

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.