Ramadan Conference 2023, brengt de ramadan naar het theater

Ramadan Conference 2023, brengt de ramadan naar het theater

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen maandagavond 13 maart mocht ik in de Goudse schouwburg de Ramadan Conference 2023 zien van Anuar met Jörgen Raymann, Mouna Laroussi en Fuad Hassen

In 2019 werd de eerste gespeeld. Dit was een groot succes; de theatertour was stijf uitverkocht en de tv-uitzending op NPO1 werd goed bekeken. Ook de tour voor 2020 was uitverkocht, maar helaas werd deze onderbroken door corona.

De Ramadan Conference is een jaarlijks terugkerende productie. Creatief brein en initiatiefnemer Anuar brengt ieder jaar, in een steeds variërende samenstelling, een voorstelling in aanloop naar de Ramadan.

Na drie jaar lockdowns mag Nederland tijdens Ramadan 2023 eindelijk weer samenkomen om het vasten te verbreken met de iftar. Reden genoeg voor Anuar om terug te keren met een nieuwe editie van de Ramadan Conference!

In de editie van 2023 zijn er maar liefst vier cabaretiers te zien. Samen met Jörgen Raymann, Fuad Hassen en Mouna Laroussi deelt Anuar hilarische verhalen, improvisaties, sketches en herkenbare typetjes.

Al voor de voorstelling weet je dat je op alles voorbereid moet zijn. Als het publiek nog naar een plek zoekt, hoor je de mannen al praten. Nou ja, praten, ze zijn elkaar aan het opstoken. Ze zijn bedreven in de woordspelingen, je kan dan al niet anders dan met een glimlach op je gezicht zitten. Even later horen we de huisregels, zoals telefoon uit, niet filmen of foto’s maken, dit op ludiek grappige manier, namelijk in diverse talen, dan wel of niet goed uitgesproken. EN toch waren er mensen in de zaal die gingen filmen tijdens de voorstelling, echt onbegrijpelijk.

De boodschap: “Kom weer nader tot elkaar en heb je naaste lief!” staat centraal in de voorstelling. Ieder van de vier cabaretiers, heeft een andere kijk op ramadan. In diverse sketches vertellen ze wat het voor hun betekent, dit uiteraard op een eigen komische manier. De woordspelingen vliegen je om de oren. Soms kon ik gewoon niet stoppen met lachen. Het was nooit platvloers, maar met veel respect naar elkaar. Fuad is de meester in stemmetjes, hij weet als geen ander hoe hij de lachers op zijn hand krijgt. Jorgen is meer van de typetjes, echt abnormaal goed is die man. Je weet eigenlijk nooit wat hij gaat doen, maar wat hij doet is hilarisch. Mouna is duidelijk de actrice, zij schakelt zo makkelijk van het ene karakter in het andere. Ze straalt van plezier. Anuar is de verteller, hij weet je mee te nemen in zijn verhaal.

Alle vier lieten ze ook zien dat ze heel goed kunnen improviseren als ze twee mensen op het podium halen. Ze vulden elkaar feilloos aan.

Ik ben zeker veel wijzer geworden over wat ramadan nu precies inhoudt, dat het gevierd kan worden op diverse manieren. Dat je als je ziek bent of zwanger, je geen ramadan hoeft te doen. Nu lijkt het alsof het heel serieus was, maar niets is minder waar. Het werd allemaal met een grote knipoog uitgelegd, maar wel op zo’n manier dat je het niet meer vergeet.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.