Race complex spannend goed.

Race complex spannend goed.

Donderdag 7 mei de première van Race, alweer de derde en laatste voorstelling in de samenwerking tussen Stichting Julius Leeft, John Leerdam en de Balie in Amsterdam.

Race van David Mamet is een moderne zedenthriller, over de complexe verhouding tussen macht en rechtspraak in relatie tot ras en kleur en seksuele intimidatie.

Verhaal: Drie advocaten, twee zwarte en een witte, krijgen de kans aangeboden om een witte, rijke man te verdedigen die wordt beschuldigd van het verkrachten van een zwarte vrouw. De advocaten realiseren zich dat ‘kleur’ de dominante factor in de rechtszaak zal worden. De discussie die volgt over of ze de zaak kunnen winnen en vooral hoe, ontaardt in een harde confrontatie tussen de personages. De jonge, zwarte advocate heeft zo haar eigen agenda in de zaak en zet alles op scherp.

Voor het begin van het stuk, wordt ons verteld dat de acteurs pas tien dagen hebben gerepeteerd. Dit is totaal niet te zien, de acteurs zijn al heel goed op elkaar ingespeeld, spelen overtuigend en heel geloofwaardig in dit stuk. Je wordt als publiek meegezogen in de problematiek van de spelers en een spiegel voor gehouden wat onze eigen vooroordelen zouden zijn. De vier acteurs, Vastert van Aardenne, Reinier Bulder, Kenneth Herdigein, Urmie Plein zijn heel goed gecast in hun rollen en weten duidelijk waar het stuk over gaat. Het decor zijn enkele bureaus met kantoor stoelen en een sofa, wat zeer passend is in het stuk en ten volle wordt gebruikt.

Een echte aanrader voor jong of oud, blank of zwart, heel leerzaam, want wat zou jij doen in dit soort situaties?

Nog te zien in De Balie in Amsterdam zaterdag 9 mei 20.15 en zondag 10 mei 14.30.

Voor meer informatie: http://www.debalie.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.