RAAR 1.5, een kleine ode aan de grote mens

RAAR 1.5, een kleine ode aan de grote mens

Op 10, 11 en 12 juli speelt de theatervoorstelling RAAR 1.5 in de Blauwe Zaal van Stadsschouwburg Utrecht volgens de richtlijnen van het RIVM.

RAAR 1.5 is de aangepaste versie van de voorstelling RAAR, die net voor de lockdown in première zou gaan in Stadsschouwburg Utrecht. Deze 1.5 voorstelling kan op een veilige manier worden gespeeld in het theater.
 
De voorstelling RAAR is gemaakt door de jonge talentvolle theatermakers Henke Tuinstra en Floyd Koster. Eva Gouda schreef de prikkelende tekst.
RAAR is een komische en fysieke voorstelling over hoe vreemd het gedrag van volwassenen eigenlijk is. Met liedjes, muziek en slapstick brengen ze een ode aan de grote mens. Vanaf januari 2020 tot aan de lockdown half maart speelde de oorspronkelijke voorstelling al 45 keer besloten bij daglicht op basisscholen in de omgeving van Utrecht.
In de zomer van 2021 volgt de première van de festivalversie met daarna een tournee langs verschillende zomerfestivals.

 
VERHAAL
Mensen zijn vreemde wezens. Zeker volwassenen. Ze zeggen nee tegen taart, drinken de hele dag koffie, praten eindeloos over het weer en houden van stofzuigen. Ze zeggen alles beter te weten. Omdat ze koste wat kost niet raar willen overkomen op de ander, belanden ze in de meest absurde situaties. Hoogste tijd om dat eens goed te bekijken.
Acteurs Henke Tuinstra en Floyd Koster vertalen het gedrag van volwassenen naar een komisch absurdistisch stuk. Voor kleine èn grote mensen één feest der herkenning. 


vlnr: Henke Tuinstra en Floyd Koster in RAAR 1.5. Foto’s: Remke Spijkers
MEER OVER DE MAKERS
Henke Tuinstra en Floyd Koster studeerden beiden af aan de acteursopleiding van de HKU in Utrecht. Tijdens de opleiding werd al snel duidelijk dat ze hun krachten wilden bundelen, samen vormen zij het duo FLOYD&HENKE. Ze delen dezelfde visie, humor en inspiratie. Het koppel maakt associatief en beeldend theater met een scherp randje over de waan van de dag en hoe makkelijk het is om daarin meegesleept te worden. In 2015 wonnen Floyd en Henke met Revolution Starts Now de jeugdtheaterpitch van het Jeugdtheaterfonds. 
 
Henke Tuinstra was eerder bij Het Filiaal theatermakers te zien in De grote illusionistSpoor, Een ijskoud wonder en Back to Oz. Voor haar rol als Heks in Back to Oz werd ze onlangs nog bejubeld in de pers.
Floyd Koster is als acteur onder meer te zien in voorstellingen van De Gemeenschap en BonteHond.
Henke en Floyd maken RAAR onder begeleiding van het artistieke team van Het Filiaal theatermakers. Ze werken hierin samen met Filiaalcomponist Gábor Tarján. Schrijfster Eva Gouda, van onder andere de voorstelling Dit is geen Theater, schreef de komische absurdistische tekst voor het duo. Alaa Minawi maakte het lichtontwerp voor de theaterversie van RAAR. Het decor is van Laura de Jong.

ACTEURSFAVORIETEN
In juni 2020 hebben theatercritici van NRC een eigen acteursfavoriet gekozen van afgelopen seizoen. Dit omdat het toneelgala in september niet door kan gaan, waar normaliter de toneelprijzen worden uitgereikt. Cultuurrescensent Sander Janssen koos Henke Tuinstra voor de Colombina (beste vrouwelijke bijrol) voor haar rol in Back to Oz van Het Filiaal theatermakers en Floyd Koster staat vermeld in het lijstje voor de Arlecchino (beste mannelijke bijrol) voor zijn rol in Christine van Stralen de musical van De gemeenschap.
 

SPEELDATA JULI 2020 RAAR 1.5 
  Wo 8 juli    TAQA Theater De Vest, Alkmaar
Vrij 10 juli  16.00 uur, Stadsschouwburg Utrecht
Zat 11 juli  14.00 uur en 16.00 uur, Stadsschouwburg Utrecht
Zon 12 juli 14.00 uur en 16.00 uur, Stadsschouwburg Utrecht

In 2021 hoopt RAAR op verschillende zomerfestivals te spelen.
CREDITS
concept & spel Henke Tuinstra & Floyd Koster | tekst Eva Gouda | compositie Gábor Tarján | vormgeving Laura de Jong | lichtontwerp Alaa Minawi | eindregie Ramses Graus en Monique Corvers | techniek Joost Giesken
Foto: ©Remke Spijkers
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.