PUNCH: Nieuw Nederlands toneel

PUNCH: Nieuw Nederlands toneel

Tekst en foto’s: Mieke van der Raay

Afgelopen woensdagavond vond de presentatie plaats van Punch in de Leidse Schouwburg

Na iets meer dan twee jaar voorbereiding en na enige twijfel, durfde Iris Slee het toch aan om haar idee voor te leggen aan diverse mensen. Want is er wel plaats voor vernieuwend theater? Nu dat is er zeker.

PUNCH brengt teksten van nieuwe Nederlandse toneelschrijvers naar het podium met behulp van een professioneel theaterbolwerk. Het Theaterbolwerk PUNCH bestaat uit gerenommeerde acteurs, regisseurs, dramaturgen en toneelschrijvers die allemaal in dienst staan van nieuwe Nederlandse toneelteksten en schrijvers. De Leidse Schouwburg vormt de thuisbasis voor PUNCH.

We kregen vier voorproefjes van drie verschillende schrijvers en dit was zeker veelbelovend.

‘Een Stel Mannenpinguïns’ van schrijver Maaike Bergstra, gespeeld door: Julia  Akkermans, Justus van Dillen, Minne Koole en Nancy Masaba.

 ‘Ongerijmd’ van schrijver Frank Siera, gespeeld door:Justus van Dillen, Keja Klaasje Kwestro, Dorien van Gent. Julia Akkermans en Marisa van Eyle.

True Colors‘ van schrijver Maaike Bergstra, gespeeld door: Renée Fokker, Cyriel Guds, Rian Gerritsen, Nancy Masaba en Ronald Top.

In de lift‘ van schrijver Annemarie Wisse, gespeeld door:: Cyriel Guds, , Keja Klaasje Kwestro, Marisa van Eyle.

De voorproefjes hadden ze maar heel kort gerepeteerd, namelijk op twee zaterdagmiddagen. Het goede nieuws voor deze schrijvers is, dat er al enkele theaters interesse hebben getoond en deze voorstelling willen programmeren.
Dat men in dit project gelooft, zie je aan de lange lijst bekende acteurs die hieraan willen meewerken. Dit zijn onder andere: Dorian Bindels, Frederik Blom, Anniek Pfeifer, Hanna van Vliet, Thomas Cammaert, Debbie Korper, Pamela Teves, Kenneth Herdigein, Martijn Fischer, Niek van der Horst en vele andere.

Denk jij nog een goede tekst te hebben liggen, kan je deze insturen.

Theaterbolwerk PUNCH verwelkomt nieuwe toneelschrijvers! 

PUNCH zet zich in voor zichtbaarheid van deze schrijvers en zorgt voor een weg naar het podium en publiek. PUNCH Speelt teksten die nog niet eerder zijn gespeeld.

Als ondersteuning van de nieuwe schrijvers werken diversen gevestigde gerenommeerde toneelschrijvers en dramaturgen mee, waaronder: Jibbe Willems, Martine Manten, Lot Vekemans, Paulien Geerlings, Sophie Kassies, Dirkje Houtman, Kees Roorda, Mieke Versyp, Nathan Vecht en Esther Duysker.

Ook is er nauw contact met: De Schrijversvakschool, HKU ‘writing for performance’, de auteursbond en Het Toneel Schrijfhuis. PUNCH heeft met Bellevue, Rose Stories, Sismo stories & performances, en Fonds De Versterking korte lijntjes, en zijn graag gezamenlijk in gesprek over de manier waarop we de langere tour van nieuwe toneelteksten mogelijk kunnen maken.

Voor meer informatie: https://www.tbpunch.nl/

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.