Publiek omarmt nieuwe makers op Over het IJ Festival 2023

Publiek omarmt nieuwe makers op Over het IJ Festival 2023

Amsterdam, 24 juli 2023 –  Met ruim 7500 bezoekers kijkt Over het IJ Festival tevreden terug op de 31e festivaleditie. Acht dagen lang stond de NDSM-Werf in Amsterdam Noord in het teken van locatietheater. In meer dan 25 voorstellingen zetten 30 makers de veranderende stad in als podium en zetten in hun werk maatschappelijke thema’s op scherp. De vernieuwde opzet van het festival met focus op nieuwe makers werd door het publiek gewaardeerd. Het werk van de allerjongste makers in de Unboxed Tours bleek één van de best bezochte onderdelen van het programma. 

Artistiek Directeur Simone Hogendijk: “Met het Unboxed programma maken we de missie van Over het IJ Festival waar: het zorgen voor de nieuwste generatie makers en uitzoeken wat werken met een locatie en de (nabije) connectie met publiek kan betekenen. Het publiek waardeert deze nieuwe focus, dat bleek wel uit het feit dat we gedurende de week de bezoekerscapaciteit van de Unboxed tours telkens moesten ophogen. Ik ben trots op deze jonge makers die het aandurven om hun debuut te maken op Over het IJ Festival. De meeste makers zien we de komende jaren ook weer terug op het festival. Dat is het mooie van een plek waar ze echt de ruimte krijgen zich te ontwikkelen. In de toekomst kunnen zij ook groeien naar bijvoorbeeld het nieuwe makers-programma. We hebben hier genoeg voorbeelden van binnen Over het IJ; makers die artistiek zijn opgegroeid binnen het festival.”

Work in progress jongste makers 

Dit jaar lag de focus nog meer dan voorgaande edities op de nieuwe generatie theatermakers. Met de programmering van deze editie liet het festival zien wat er speelt bij nieuwe makers in de huidige tijd van transitie: een tijd waarin de (wereld)politiek zaken op scherp zet en de economische, politieke en klimaatcrisis meer dan ooit dwingen om zich opnieuw te verhouden tot de wereld. De nieuwe makers gebruikten het festival om hun werk door te ontwikkelen in relatie tot publiek. De voorstellingen bleven ook tijdens het festival ‘work in progress’ en sommige zagen er aan het begin van de festivalweek heel anders uit dan op de laatste festivaldag.

Over het IJ Festival 2024 gaat in 2024 op 12 juli van start. 

FOTO: ©Moon Saris

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.