PS|theater maakt theatersolo MOED over en met Mahfoud Mokaddem acteur en docent Burgerschap

PS|theater maakt theatersolo MOED over en met Mahfoud Mokaddem acteur en docent Burgerschap

FOTO:©Anna Glinka

Van donderdag 22 augustus tot en met zondag 15 september speelt PS|theater uit Leiden de voorstelling MOED in het Pesthuis in Leiden. De première is op zaterdag 24 augustus. De theatersolo MOED gaat over acteur Mahfoud Mokaddem, die tijdens de coronaperiode docent Burgerschap wordt op het mbo. MOED vertelt het verhaal van die ene docent die jou wel ziet, van leerlingen die een hand in de rug verdienen en collega’s die je niet begrijpen. Een voorstelling vol story-telling, hiphop beats en videokunst. Een ontroerend verhaal over leerlingen én docenten die weinig aansluiting vinden bij het onderwijssysteem en zich afvragen: waar doe ik het voor?

Over MOED

In de theatersolo MOED neemt acteur en docent Mahfoud Mokaddem het publiek mee naar zijn klaslokaal op het mbo 1. Hij stelt je voor aan Reza, Dayenne, Teun en al die andere leerlingen voor wie niemand ooit een vlag hijst. Mahfoud herkent zich in hen. Want ooit was hij ook zo: een jongen die altijd achterin zit. In de klas, in de bus, in de maatschappij. 

Juist de confrontatie met zichzelf als 16-jarige motiveert Mahfoud om voor de klas te gaan staan. Hij pelt de les Burgerschap af tot de vragen: hoe gaat het met jou, hoe ben je hier gekomen en waar wil je naartoe?. Het voeren van dit gesprek zorgt voor een bijzondere band tussen de studenten en hun docent. Maar het antwoord op deze vraag is niet te toetsen en valt buiten de competentieprofielen en didactische kaders. Terwijl de klas Mahfoud als vriend of broer gaat beschouwen, lijken collega’s niets te snappen van zijn manier van werken en vallen hem steeds vaker af. In docentenvergaderingen wordt hij genegeerd, door de opleidingsleider wordt hij op het matje geroepen en van de directie krijgt hij nog één kans. Net als zijn leerlingen (en precies zoals hijzelf vroeger), houdt Mahfoud zich als docent maar moeilijk staande in het onderwijssysteem en dreigt zo opnieuw een schoolverlater te worden. Als het onomkeerbare gebeurt, staat hij voor de vraag: ga ik de strijd aan voor al die leerlingen zoals ik, of stop ik als docent? 

Over Mahfoud Mokaddem

Mahfoud Mokaddem studeerde in 2018 af aan de Academie voor Theater van Fontys Hogescholen. Hij speelde tijdens zijn studie onder andere in Papapa (Alida Dors en Tjon Rockon, Productiehuis Rotterdam) en The Nation (Eric de Vroedt, Het Nationale Theater). Na zijn studie speelde hij naast BLIND SPOT (PS|theater) in verschillende films en series zoals Mocromaffia, De belofte van Pisa, De ZAAK SHELL en Bestsellerboy. Tijdens de coronaperiode maakt hij de stap naar het onderwijs en wordt docent Burgerschap op het mbo 1.

Achtergrond

MOED is geïnspireerd op Mahfouds ervaring als docent op het Zadkine Startcollege, interviews met zijn ouders, vrienden en onderwijscollega’s, en uitvoerig onderzoek (o.a. podcasts van Nivoz, Wie wil er voor de klas? door Patricia Veldhuis, Misschien moet je iets lager mikken door Milio van de Kamp en Generatie 9/11 door Lotfi El Hamidi). In 2023 en 2024 onderzocht stadsgezelschap PS|theater kansenongelijkheid in het onderwijs. Voor TWAALF volgden ze vier gezinnen bij de overstap van de basis– naar de middelbare school, ZESTIEN volgde leerlingen en docenten op het Da Vinci College Lammenschans, en ze maakten EENENTWINTIG over de prestatiedruk onder studenten. MOED is het slotstuk van dit onderzoek. 

Speeldata en kaartverkoop
MOED is van donderdag 22 augustus tot en met zondag 15 september te zien in het Pesthuis, Plesmanlaan in Leiden. Van donderdag tot en met zaterdag is de aanvang 20.00 uur. Op de zondagen wordt om 15.00 uur een matinee gespeeld. Kaarten kosten €20,00, tot en met 30 juni is er een vroegboekkorting van  

€2,50 per kaart. Kaarten kunnen worden gekocht via de website van PS|theater: pstheater.nl/agenda/moed

Credits
spel: Mahfoud Mokaddem | regie en concept: Pepijn Smit | tekst: Anouk Saleming | muziek: Ralf Gerritse | scenografie en videokunst: Jos Agasi | lichtontwerp: Samon Presland | kostuumontwerp: Maartje Prins 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.