Legendary Albums Live – Songs in the Key of Life

Legendary Albums Live – Songs in the Key of Life

Met Songs in the Key of Life maakte Stevie Wonder veertig jaar geleden één van de invloedrijkste albums uit de pophistorie. Een plaat zó goed dat hij door jong en oud is grijs gedraaid. Muziektheatercollectief Legendary Albums Live presenteert een uniek theaterconcert van deze magistrale soulklassieker. Met als solisten Sabrina Stark, Erica Yong en Ricardo Burgrust.

De wereld houdt de adem in als Stevie Wonder in 1973 betrokken raakt bij een ernstig auto-ongeluk. De dan 23-jarige superster raakt in coma en vecht voor zijn leven. Na vier dagen komt hij weer bij bewustzijn en zegt: “Ik ben op een spirituele plek geweest. Ik weet nu wat me te doen staat: schrijven over zaken die me aan het hart gaan en moeten veranderen.”

Stevie’s bovennatuurlijke ervaring resulteert in Songs in the Key of Life, een monumentaal en maatschappijkritisch album waarop de soulzanger vele levensthema’s bezingt. De liefde, zielenpijn, de dood. Maar ook politiek, geloof, het gettobestaan. Het juweeltje over de kracht en noodzaak van liefde levert instant klassiekers op als I Wish, Pastime Paradise en Another Star. Tijdloze topnummers die ook vandaag de dag nog actueel zijn.

Live on stage

Vanaf 22 januari 2016 is Songs in the Key of Life in heel Nederland te zien, te horen en te beleven. Want muziektheatercollectief Legendary Albums Live brengt dit majestueuze meesterwerk live op de planken met een spectaculair en swingend theaterconcert. Integraal, van de eerste tot de laatste noot. Begeleid door een band van topmusici brengen Sabrina Stark, Erica Yong en Ricardo Burgrust alle songs vol pure soul, vette funk en lekkere grooves ten gehore. Dat wordt dansen op Sir Duke en meezingen met Isn’t She Lovely. Gegarandeerd dat u deze avond niet stil kunt blijven zitten in uw theaterstoel!

Muzikale theaterbeleving

Songs in the Key of Life is de eerste in een reeks legendarische albums uit de pophistorie die live uitgevoerd gaan worden door topmuzikanten. Niemand minder dan Jos Thie maakte van dit concert een swingende en theatrale muziekbelevenis. De gelauwerde regisseur en theatermaker was eerder verantwoordelijk voor de visuele aankleding van de rockmusical Tommy van Di-rect alsmede shows van cabaretier Jochem Myjer en dj Armin van Buuren. “Toen ik dit dubbelalbum veertig jaar geleden kocht, was ik op slag verliefd,” herinnert Thie zich. “De plaat was een liefdesverklaring en geschiedenisles ineen. Alle nummers over passie, politiek en het gettoleven troffen me diep. Ik vind het dan ook geweldig dat ik Songs in the Key of Life met visuele effecten heb mogen vormgeven, verbeelden en verdiepen. Natuurlijk kent bijna iedereen het album. Maar wij hebben er een ode van gemaakt die het hart en de buik van de fans heftiger en dieper dan ooit zal raken.”

Geïnspireerde solisten

Ook de solisten Sabrina Stark, Erica Yong en Ricardo Burgrust zijn vereerd met Songs in the Key of Life het publiek in vervoering te brengen.

“Stevie Wonder is een legende,” zegt Sabrina. “Zijn Songs in the Key of Life is een magnifieke, authentieke plaat die mij erg heeft geïnspireerd. Elke song heeft een boodschap die mensen aan het denken zet over het leven. Zo mag ik het nummer Pastime Paradise doen. Het zou geweldig zijn als de fans in de schouwburg gaan dansen. Maar als ze heel aandachtig luisteren, vind ik dat ook fantastisch.”

Erica vindt Songs in the Key of Life een geschenk. “Op dit tijdloze album geeft Stevie zich prachtig bloot. Op geniale wijze zingt hij over het leven, de liefde en ellende. Het is bijna een preek, zo mooi. Eén van de nummers die ik zing, is het heerlijke Isn’t She Lovely. Ja, met dit concert maken we een schitterende, muzikale reis die uitmondt in een swingend feest der herkenning.”

“Het is goed dat Legendary Albums Live op gave en creatieve manier aandacht besteedt aan albums die veel voor de muziek én de mensheid betekenen,” besluit Ricardo. “Ook voor mij is Songs in the Key of Life belangrijk. Ik heb in veel coverbandjes gezongen en de helft van hun repertoire was van die plaat afkomstig. Stevie Wonder heeft mij als artiest zeer beïnvloed: als singer-songwriter én als pianist. Het is geweldig een show neer te zetten waar Stevie trots op zou zijn!”

Vanaf 22 januari 2016 is Songs in the Key of Life van Legendary Albums Live in try-outs te zien. Op 9 februari vindt in het Rotterdamse Oude Luxor Theater de officiële première plaats. Het theaterconcert toert vervolgens tot en met 14 mei door heel Nederland. Kijk voor de speellijst en tickets op www.legendaryalbumslive.nl.

Legendary Albums Live is een initiatief van radioproducer Fred Willems (o.a. Top 2000), Chris Bergwerff (Senf Theaterpartners), producent Peter Groot Kormelink (o.a. Top 2000 Live) en regisseur Jos Thie.

Foto: Paul Ridderhof

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.