Programma-wijzigingen & live radio Strijkkwartet Biënnale Amsterdam

Programma-wijzigingen & live radio Strijkkwartet Biënnale Amsterdam

Van 29.1.2022 t/m 5.2.2022 vindt in het Muziekgebouw in Amsterdam de derde editie van de Strijkkwartet Biënnale plaats. Na twee edities zonder programma-wijzigingen hebben wij nu te maken met een aantal vervangingen en wijzigingen.

Quatuor Hanson vervangt het Marmen Quartet

Door recente wijzigingen in het kwartet hebben we samen met het Marmen Quartet moeten besluiten hun concerten uit te stellen tot een volgende editie. Het aanstormende Quatuor Hanson, een kwartet dat opvalt door hun interessante repertoire-keuzes, sterke presentatie en verfijnd spel, zal de concerten van het Marmen Quartet vervangen en heeft in een korte tijd twee mooie programma’s samengesteld:

Selected by: Dvořák & Mendelssohn – Do. 3.2.2022, 17:00 uur

Antonín Dvořák Strijkkwartet nr. 8, op. 80

Felix Mendelssohn Strijkkwartet nr. 3, op. 44/1

Vroege Haydn (& Sofia Goebaidoelina) – Za. 5.2.2022, 09:30 uur

Joseph Haydn Strijkkwartet nr. 33, op. 33/6

Sofia Goebaidoelina Strijkkwartet nr. 2

Sopraan Aphrodite Patoulidou vervangt Davóne Tines

Door de vele verplaatsingen in het schema van Davóne Tines, als gevolg van de corona-pandemie, heeft hij zijn concert met het Calder Quartet helaas moeten afzeggen.

Op aanraden van Barbara Hannigan hebben we een vervanging gevonden in de eigenzinnige, up-and-coming sopraan Aphrodite Patoulidou. Samen met het Calder Quartet heeft zij in een korte tijd een indrukwekkend programma samengesteld dat het vloeiende karakter van O Death behoudt, maar een net zo sterke eigen identiteit heeft: Now through night’s caressing grip.

Het nieuwe programma op vr. 4.2.2022, 20:15 uur is als volgt:

Why bird don’t you sing as you used to? (Grieks traditioneel lied)

Arnold Schoenberg Strijkkwartet nr. 2, op. 10

O, du lieber Augustin (Weens traditioneel lied)

Benjamin Britten Nocturne uit On this Island, op. 11 (arr. Aphrodite Patoulidou)

Jonathan Dove Ariel voor onbegeleide sopraan

Benjamin Britten Strijkkwartet nr. 2, op. 36

Paul Hindemith Des Todes Tod voor altviool en sopraan

Paul Hindemith Melancholie, op. 13

Hoe kijken wij als mens naar het ontastbare? De dood; de nacht; een volgend leven; een parallelle werkelijkheid; de onaanraakbare energieën uit het universum en de natuur om ons heen? In dit programma vloeien de menselijke stem en het strijkkwartet in elkaar over om samen de wereld van het onaanraakbare te verkennen. Sopraan Aphrodite Patoulidou brengt daarvoor een bijzonder instrument met zich mee: haar nyckelharpa.

Sinds de tweede editie van de Strijkkwartet Biënnale in 2020 weten we dat het Calder Quartet niet terugdeinst voor spectaculaire programma’s. Dat we ook van Aphrodite Patoulidou veel kunnen verwachten blijkt uit de woorden van Barbara Hannigan: “She sang the stars of heaven (de sterren van de hemel, as we say in Holland), and at that moment, I knew that she had an extraordinary future ahead. Her creativity and innate love for music and performance flows out from her to anyone she meets, onstage or in the audience.”

Quatuor Danel vervangt St. Lawrence String Quartet in Late Beethoven

Op verzoek van het St. Lawrence String Quartet wordt de Late Beethoven op 29 januari 22:30 uur door een ander kwartet gespeeld. Gelukkig is Quatuor Danel bereid om op deze openingsavond Beethovens Strijkkwartet nr. 15 opus 132 te spelen. De andere concerten van het St. Lawrence String Quartet blijven ongewijzigd.

Kaartkopers zijn op de hoogte gebracht van bovenstaande wijzigingen.

Extra programma – Kickoff 50 for the Future: decolonising classical music

Vr. 4.2.2022, 14:15 uur, Bimhuis

Tobias Kokkelmans moderator

Ragazze Quartet

PUBLIQuartet

met muziek van o.a. Rhiannon Giddens en Garth Knox

Op 6 en 7 mei 2023 presenteren de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam, het Kronos Quartet, het Muziekgebouw en het Ragazze Quartet 50 for the Future, het magnum opus van het Kronos Quartet.

Vijf jaar lang gaf het Kronos Quartet de opdracht aan 50 verschillende componisten om nieuw repertoire voor het strijkkwartet te schrijven. Uit alle windstreken kozen zij een gelijkwaardige en representatieve mix van componisten op basis van gender, leeftijd, afkomst en bekendheid. Ieder van deze componisten heeft zijn / haar / hun eigen taal, omgeving, herinneringen of toekomstvisie in het strijkkwartet weten te verklanken. Het resultaat is niet zomaar een verzameling stukken, maar een reflectie op onze diverse en ontwikkelende wereld. Ieder van deze stukken is gratis te downloaden en te beluisteren via de website van 50 for the Future — een open source cadeau van het Kronos Quartet aan het strijkkwartet en de wereld.

Oorspronkelijk zou tijdens deze derde editie van de Strijkkwartet Biënnale de eerste en enige integrale uitvoering van 50 for the Future op één dag plaatsvinden. Al vroeg in de corona-pandemie werd duidelijk dat het moeilijk zou worden om zo’n bijzonder project te laten plaatsvinden onder de huidige omstandigheden. Daarom heeft de Strijkkwartet Biënnale samen met het Muziekgebouw en het Kronos Quartet besloten om dit te verplaatsen naar 6 en 7 mei 2023. Tijdens dit weekend zal de allereerste en vooralsnog enige integrale uitvoering van 50 for the Future plaatsvinden — twee dagen vol premières en bijzondere verhalen.

Nieuw: Radio SQBA

Tijdens onze derde festival-editie doen we iets nieuws: het maken van live internet-radio. Acht dagen lang, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, en zelfs diep in de nacht, kun je bij het festival aanwezig zijn.

De hele dag door zullen we live concerten, archiefopnames, bijzondere specials en verdiepende randprogramma’s uitzenden. Radio SQBA is overal ter wereld, voor iedereen, helemaal gratis. Luisteren naar Radio SQBA kan via SQBA.nl

Kijk voor meer informatie op:

www.sqba.nl

De derde editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam vindt plaats van 29 januari tot en met 5 februari 2022.

fotograaf Daniel Nartschick.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.