Programma Nederlandse Dansdagen 2021 bekend

Programma Nederlandse Dansdagen 2021 bekend

Maastricht, 16 augustus 2021 – Het complete programma van de Nederlandse Dansdagen 2021 is bekend. Het belooft een bijzondere editie te worden, waarbij het beste van de Nederlandse dans zowel online als live in Maastricht te beleven is. Met meer dan honderd activiteiten en tien premières, meesters en nieuwe makers, alles van klassiek tot urban. Dans met mij is wederom het motto dat oproept dans in alle verschijningsvormen te ervaren. Deze boodschap wordt extra uitgedragen door de vijf spraakmakende hoofdrolspelers uit de foto- en video-campagne die op 16 augustus van start gaat. Het festival sloeg hiervoor de handen ineen met topfotograaf Hugo Thomassen en filmmakers Strictua om de bijzondere kunstvorm dans nog dichterbij het publiek te brengen en de diversiteit en inclusiviteit van meerdere kanten te belichten.

Wat betekent dans voor jou?
In de campagne nemen balleticoon Igone de Jongh, breakdancer Redouan Ait Chitt, urban danser Ali Zanad, Oxygen-oprichter Jennifer Romen en vijftienjarig talent-in-opleiding Mijke van der Wal dansliefhebbers aan de hand van de vraag ‘Wat betekent dans voor jou?’ mee naar hun wereld. Redo: “Dans heeft mijn hele leven veranderd. Redo zonder dans zou geen Redo zijn. Het geeft me een gevoel van ultieme vrijheid, van het breken van barrières en vooroordelen.” Ali: “Toen ik als kind opgroeide in Irak wist ik niet wat dans was, daar kwam ik op mijn zestiende pas in Nederland mee in aanraking. Het maakte alles anders, maar ik moest mezelf wel bewijzen – naar mijn ouders, naar mijn cultuur, naar mezelf. Nu ben ik helemaal in het moment als ik dans, ik stop met denken en ik voel!” 


 
Fotocampagne Nederlandse Dansdagen 2021, portret Ali Zanad en Igone de Jongh, ©Hugo Thomassen


Fysieke festivalhart

Het fysieke festivalhart van de Nederlandse Dansdagen ligt in Maastricht, in Theater aan het Vrijthof en op bijzondere locaties. Zo staat in de Gashouder de sculptuur Gaia, begeleid door een speciaal ontwikkeld surround sound-compositie van BAFTA-bekroond componist Dan Jones. Voor de jeugd zijn er voorstellingen in AINSI, een theater in het voormalig verpakkingsgebouw van cementfabrikant ENCI. Nieuwkomers staan op het unplugged podium in het Landbouwbelang, dé culturele vrijplaats van de stad. Lumière, het filmhuis in de monumentale elektriciteitscentrale van de oude Sphinx-fabrieken, draait de beste dansfilms. En de kapel van het Bonnefantenmuseum is het podium voor Interval, waarmee OFFprojects met interdisciplinair kunstenaar Gosse de Kort de ruimte tussen dans en architectuur onderzoekt. De subtiele bewegingstaal van choreograaf Amos Ben-Tal valt prachtig samen met de kinetische installatie van De Kort.

Landelijke aanjager van dans
De Nederlandse Dansdagen hebben een landelijke rol als aanjager. Het festival reageert op knelpunten in de danswereld, zoals de impact van de coronapandemie. Een crisis die het experimenteren met nieuwe vormen van productie en presentatie tegelijkertijd versnelde. Er zijn samenwerkingen met architecten, voetballers, slechthorenden en VR-designers; dans wordt gepresenteerd in het museum, de filmzaal, een weiland of in boekvorm. Met begeleiding en prijzen voor opkomend talent, wordt een verdere impuls gegeven. In het festivalprogramma zijn veel oud-prijswinnaars en genomineerden opgenomen. Zo gaat de voorstelling Kites van Roshanak Morrawatian, winnares van vorig jaar, in première. Deze interdisciplinaire dansvoorstelling neemt de afgebakende ruimte van een asielzoekerscentrum als vertrekpunt en deelt de wereld van dromen vanuit kinderoogpunt met het publiek.

Het online podium
Het festival start op 30 september online met De Avond van de Nederlandse Dans en deze opening is voor iedereen gratis te volgen. De avond vanuit de oude Sint Janskerk in Maastricht staat volledig in het teken van de ongelofelijke rijkdom van de Nederlandse dans. Daarnaast zijn er online veel exclusieve voorstellingen en projecten te bezoeken, een deel daarvan uitsluitend toegankelijk met een passe-partout van €15,- om onbeperkt terug te kijken. Een daarvan is dansMuseum #5 over choreograaf en beeldend kunstenaar Toer Van Schayk, een van de meest veelzijdige artiesten van de Nederlandse dans. In de online tentoonstelling worden vijf van zijn werken uitgelicht om nieuwe inzichten te ontdekken en zijn unieke ervaring als multidisciplinair danskunstenaar te benadrukken. Ook het bijzondere dansfilmprogramma met Cinedans is met het passe-partout online te bekijken, evenals de premières Virtual Residencies.

Over de Nederlandse Dansdagen
De Nederlandse Dansdagen vinden plaats van donderdag 30 september tot en met donderdag 7 oktober 2021. De ticketverkoop start op woensdag 1 september om 10.00 uur. Tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 1 oktober worden de prestigieuze Zwanen van de VSCD, na een pauze door COVID-19, dit jaar weer uitgereikt. Een extra rijke editie, met winnaars gekozen uit de genomineerden van 2020 en 2021. De VSCD reikt dit jaar ook weer een Gouden Zwaan uit aan een choreograaf die een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. Ook zijn er twee festivalprijzen: De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Een overzicht van alle genomineerden staat op 27 augustus online. Zie ook nederlandsedansdagen.nl.



Fotocampagne Nederlandse Dansdagen 2021, Redouan Ait Chitt, ©Hugo Thomassen

TOP FOTO: ©Hugo Thomassen

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.