Primeur Nederlandse theatergeschiedenis: De Vrek van Molière door donkere acteurs

Producent Van Engelenburg brengt De Vrek opnieuw naar de Nederlandse theaters maar dit keer, een primeur in de Nederlandse theatergeschiedenis, met een geheel Surinaamse/Antilliaanse cast. Zeven donkere acteurs, onder wie Kenneth Herdigein, Rogier Komproe, Sergio Hasselbaink en Imanuelle Grives, zetten de karakterkomedie van Molière die ruim 350 jaar geleden in première ging, opnieuw neer. De voorstelling in de regie van Hans van Hechten gaat op 23 februari 2015in de Stadsschouwburg in Amsterdam in première. Daarna tour de voorstelling door het hele land.

Regisseur Hans van Hechten: “Producent Van Engelenburg en ik willen donkere acteurs een kans geven in een klassiek stuk te spelen. Ze worden nu alleen gecast in allochtone producties of als het script er expliciet om vraagt. Zonde! Bovendien wil ik laten zien dat de thema’s uit De Vrek nog steeds heel actueel zijn, voor iedereen. Door clichébeelden te doorbreken (o.a. de witte kapitalist) versterk je de universaliteit van het stuk. Daarbij ontdekten we tijdens de audities al dat de flair van de Surinaams-Antilliaanse acteurs uitermate goed samengaat met de stijl van Molière, die een grote mate van natuurlijk spel en vooral veel humor vereist.”

Molières De Vrek –actuele komedie die een beetje pijn doet
Het stuk De Vrek geschreven door de Franse toneelschrijver, regisseur en acteur Jean Baptiste Poquelin, ofwel Molière (1622 -1673), gaat over gierigheid en egoïsme. Geld is het enige dat telt voor hoofdpersoon Harpagon (De Vrek) een vader die zijn gezin regeert met ijzeren hand. Alle relaties in het gezin worden bepaald door geld. Wanneer Harpagon wil trouwen met de vriendin van zijn zoon, alleen om het familiekapitaal veilig te stellen, komen vader en zoon als rivalen tegenover elkaar te staan.

Molière verwerkte veel persoonlijke ervaringen in zijn stukken, zoals: zijn liefdesperikelen, zijn moeizame huwelijk, zijn conflicten met artsen, geestelijken en juristen, en de ziekte waaraan hij overleed (tuberculose). Het schrijven van komedies ‘die een beetje pijn doen’ was voor hem pure noodzaak. Molière: “Ik wil me met de belachelijke trekken van de mensheid bezighouden en de tekortkomingen van de wereld theatraal verbeelden.” De karakters die door hem zijn neergezet zijn van alle tijden én van alle culturen. In De Vrek zijn ze het meest uitgesproken. Ook door het thema ‘hebzucht en ambitie’, is deze voorstelling heel actueel. Niet alleen Harpagon maar ook de jongeren in het stuk geloven in de maakbaarheid van de wereld of zijn overambitieus wanneer het om geld gaat. De personages van Molière zijn meer dan eendimensionale karikaturen. Zo is Harpagon een van de onaangenaamste personages uit de theatergeschiedenis, maar hij lijdt daar wel onder.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.