Premières vanuit persoonlijke noodzaak op What You See Festival

Met maar liefst twee Nederlandse en één wereldpremière brengen makers tijdens What You See Festival hun persoonlijke noodzaak op de planken. Het gloednieuwe What You See viert de diversiteit van gender, bevraagt normen rondom vrouwelijk- en mannelijkheid en biedt alternatieven in een uitdagend programma waar de urgentie én het plezier vanaf spat. Van 23 t/m 25 november op diverse locaties in Utrecht.

Nederlandse première The Forecast | Amy Bell
Het festival opent op 23 november officieel met de Nederlandse premiere van The Forecast, die voor het eerst buiten het Verenigd Koninkrijk te zien is. De Britse danseres, choreograaf en theatermaker Amy Bell maakte deze intelligente en humorvolle solo vanuit haar verlangen meer vrouwen zoals zijzelf op het podium te zien.

“The Forecast started when I was asking, where are all the queer women in dance? Why is my sexuality so rarely included or invited into my dancing? How did that happen? Could it be different? The Forecast opens material from my own personal experience into the absurd, the comical, the poetic.” – Amy Bell
Vrijdag 23 nov. 20.00u, Theater Kikker.

Nederlandse première 71BODIES 1DANCE | Daniel Mariblanca
Wat betekent het om transgender te zijn? Om in de kast te zijn? Om er uit te komen? Vanuit de persoonlijke urgentie om zijn ervaringen over zijn transitie van vrouw naar transman te delen interviewde de Spaanse Daniel Mariblanca 71 transgenders uit heel Europa. 71 BODIES 1DANCE, vertelt hun verhalen over angst, twijfel, opluchting en bevrijding. Het ene lichaam op het lege podium toont kwetsbaarheid, kracht, schaamte, plezier en empowerment. Een ontroerend en stevig statement over de positie van transgenders in 2018.
Zaterdag 24 nov. 21.30u, Theater Kikker.

Wereldpremière Fight 1 / Or Die Trying | Alida Dors
Op de vrijdagmiddag gaat de danssolo Fight 1 / Or Die Trying van choreograaf Alida Dors in première tijdens What You See Symposium. Alida danste ooit voor sterren als Usher en P. Diddy en richtte zich daarna volledig op het maken van eigen choreografieën. Na jaren staat ze nu zelf weer op het podium, vanuit een diepe noodzaak haar eigen stem als zwarte vrouwelijke kunstenaar te laten horen. Speciaal voor What You See maakte ze Fight 1 / Or Die Trying waarin ze al kickboksend vertelt hoe haar vader haar strijdlust aanwakkerde.
Vrijdag 23 nov. 15.30u, Het Huis Utrecht.

Simon(e) van Saarloos, schrijver, filosoof en activist, brengt een speciaal voor What You See Symposium gemaakte tekst over waarom sommige lichamen vrijer zijn dan anderen in de publieke ruimte die van ons allemaal zou moeten zijn.

De exposities NON-BINAIR en Inner Journey zijn op What You See Festival voor het eerst te zien, net als de film Good Manners.

What You See Festival vindt plaats van 23 t/m 25 november 2018 op diverse locaties in Utrecht. Voor het complete programma ga je naar whatyouseefestival.nl.

What You See Festival 2018 komt tot stand in coproductie met Theater Kikker en wordt financieel ondersteund door de Gemeente Utrecht, het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, het KfHeinfonds, Voordekunst en het Fentener van Vlissingen fonds. Met dank aan: Gender Bender Festival Bologna & Orlando Festival in Italië.

Foto: ©Pari Naderi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.